Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

ROMUAUTOT

Romuajoneuvot kuuluvat tuottajavastuujärjestelmän piiriin. Tämä tarkoittaa, että romuajoneuvon omistaja voi viedä romuajoneuvon maksutta tuottajayhteisön Suomen Autokierrätys valtuutettuun vastaanottopisteeseen. Auton luovutuksen yhteydessä laaditaan romutustodistus, jonka allekirjoitushetkellä viimeisen omistajan vastuu ja velvollisuudet autosta päättyvät. Tämän jälkeen auto poistetaan rekisteristä ja toimitetaan asianmukaisesti romutettavaksi: vaaralliset jätteet poistetaan ja hyötykäytettävät materiaalit uudelleenkäytetään ja kierrätetään tai hyödynnetään esimerkiksi energiana.

Lain tarkoituksena on varmistaa romuautojen asianmukainen, ympäristöystävällinen kierrättäminen, jonka takia auton saa pois rekisteristä vain romutustodistuksella. Romutustodistuksen saa ainoastaan Suomen Autokierrätyksen valtuutetuista vastaanottopisteistä.

Lisätietoa romuajoneuvojen maksuttomasta vastaanotosta Suomen Autokierrätys Oy.

KÄYTETYT AUTONRENKAAT

Kohtuullisen määrän renkaita (4 - 8) voi viedä maksutta rengasliikkeeseen. Palauttamiseen ei liity uusien renkaiden ostovelvoitetta. Jos renkaista joudutaan irrottamaan vanteet, peritään tästä maksu.

Lisätietoa Rengaskierrätys Oy

ERITYISKÄSITTELYÄ VAATIVAT JÄTTEET

Ikkuna- ja peililasi eivät käy tavalliseen lasinkeräykseen. Ikkuna- ja peililasia vastaanotetaan Yliahon pienkierrätysasemalla. Pienen määrän voi laittaa sekajäteastiaan tiiviisti pakattuna niin, ettei niistä aiheudu vaaraa astian käyttäjälle tai tyhjentäjälle.

Tuhka ja noki jäähdytetään kunnolla ja pakataan tiiviisti ennen sekajäteastiaan laittamista. Puhdas puuntuhka korvaa puutarhanhoidossa kalkin, joten sen voi käyttää myös oman pihan lannoittamiseen.

Elintarvikerasvat ja -öljyt pakataan tiiviisti suljettavaan muoviastiaan ja laitetaan sekajäteastiaan, ei koskaan viemäriin. Täysin jähmettyneen tai paperiin imeytetyn rasvan voi laittaa biojäteastiaan. Elintarvikerasvat ja -öljyt voi laittaa myös kotikompostiin.

Ammukset, panokset, hätäraketit ja ilotulitteet eivät turvallisuussyistä kelpaa sekajätteeseen tai vaarallisten jätteiden keräykseen. Kaikki räjähteet tulee ilmoittaa poliisille, joka hoitaa niiden noudon ja hävittämisen.

Injektioneulat ja -ruiskut sekä muut viiltävät ja pistävät jätteet toimitetaan Yliahon pienkierrätysasemalle. Jätteet merkataan ja pakataan niin, ettei niistä aiheudu käsittelijälle vaaraa. Hyvä astia on esimerkiksi kannella tai korkilla suljettava tiivis muoviastia, jossa on teksti "Viiltävää / pistävää jätettä".