Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Rakennustietojen keräys kiinteistömittausten avulla

Kiinteistömittausten avulla päivitetään rakennus- ja huoneistorekisteriä. Kiinteistömittauksissa lasketaan rakennusten määrä kiinteistöllä ja kerätään perustiedot rekisteristä puuttuvista, yli 4 m² suuruisista rakennuksista. Rakennus- ja huoneistorekisteristä puuttuvista rakennuksista määritetään sijainti, käyttötarkoitus/rakennustyyppi, ulkomitat ja korkeus sekä arvioidaan valmistumisajankohta ja tieto varusteesta sähkö.

Kiinteistömittaukset tehdään kiinteistö kerrallaan alueittain. Niillä kiinteistöillä käydään, joissa karttatietojen mukaan on rekisteristä puuttuvia rakennuksia. Kiinteistömittaukset etenevät reittisuunnitelmassa ilmoitettujen teiden mukaisessa järjestyksessä. Mittaus ei vaadi toimenpiteitä kiinteistöjen omistajilta.

Mittausten tilanne (päivitetty 18.4.2019):

Reittisuunnitelma; tulevat mittaukset:

Sällintie

Virtaintien ja Ähtärintien välinen alue.

Valmiit kiinteistömittausten alueet 2018:

Riihontien ja Haapamäentien välinen alue.

Myllymäentien itäpuoli Hirvikyläntien risteyksestä Myllymäelle päin, Palorannantie, Myllyniementie, Sivihiekantie, Savilahdenpolku, Huhta-ahontie, Lintulantie

Hanhiniementie, Myllykuja, Auralantie, Mikinniementie, Kalmonsuontie, Talvimäentie, Haapalantie, Valkeäjärventien pohjoispuoli välillä Myllymäentie-Ähtärin rata, Kiviniementie, Suojärventie, Vähä Suojärventie

Jouhtimäentie, Lankkuantie, Koivukoskentie, Mikontie, Kettuperäntie

Moijasen-, Sankilan-, Lamminahon-, Kirkkovuoren-, Vuorimäen-, Riihijärven-, Loilan-, Merraslahden-, Kurjenselän-, Karhuniemen-, Peräisen-, Salontie, Niemelänraitti, Rantamaankuja.

Valmiit kiinteistömittausten alueet 2017:

Vuoden 2017 aikana mittaukset on suoritettu asemakaava-alueen ulkopuolella seuraavilla alueilla:

Valkeaniemi, Kolhontien varsi, Valkealahti, Tyrisevän ympäristö, VT 23 eteläpuoli välillä Keuruu-Haapamäki, Multiantien ja Myllymäentien välinen alue, Myllymäentien itäpuoli Hirvikylän risteykseen asti

Valmiit kiinteistömittausten alueet 2016:

Vuoden 2016 aikana mittaukset on suoritettu asemakaava-alueen ulkopuolella Keuruun itä-alueilla.

Keurusselän itäpuoli ja Multiantien (58) itäpuoli kattaen seuraavat mm. alueet: Ampiala, Asunta, Huttula, Kaleton, Pohjoislahti, Airolahti, Huhkojärvi, Häkkinen, Manniskylä, Raja-aho, Roosinpohja, Hautala, Jukojärvi, Kukkamo, Mahlakorpi

Kiinteistöinventoinnin tavoitteet

Kiinteistöinventoinnin tavoitteena on kerätä kaikkien Keuruulla sijaitsevien rakennusten perustiedot ja saattaa rakennus- ja huoneistorekisteriä ajan tasalle. Ajantasaiset ja tarkastetut rakennustiedot välitetään edelleen väestötietojärjestelmän (VTJ) rakennus- ja huoneistorekisteriin.

Ajantasaisista rakennustiedoista saadaan monenlaista hyötyä. Esimerkiksi viranomaistyö rakennuslupavaiheessa ja asiakaspalvelu rakennuksen omistajan vaihdoksen yhteydessä helpottuvat. Kaikki olemassa olevat rakennukset saavat inventoinnin myötä myös pysyvän rakennustunnuksen (PRT). Suurin hyöty inventoinnista saataneen kuitenkin kiinteistöverotuksessa, sillä ajantasainen rakennus- ja huoneistorekisteri lisää kiinteistöverotuksen luotettavuutta rakennusten osalta.

Kiinteistöinventoinnin yhteys kiinteistöverotukseen

Keuruun kaupunki välittää tarkastetut rakennustiedot väestötietojärjestelmään, mistä ne toimitetaan edelleen Verohallintoon. Tarkoituksena on saattaa Verohallinnon sekä rakennus- ja huoneistorekisterin kiinteistökohtaiset rakennustiedot mahdollisimman yhdenmukaisiksi ja vastaamaan olemassa olevaa tilannetta kiinteistöillä.

Kiinteistöinventointi ei poista verovelvollisen velvollisuutta tarkistaa kiinteistönsä verotuksen pohjana olevia tietoja. Verovelvollisenhan pitää tarkastaa hänelle lähetetyn kiinteistöverotuspäätöksen selvitysosion tiedot ja ilmoittaa mahdollisista virheistä ja puutteista Verohallinnolle. Hänen on lisäksi ilmoitettava verottajalle selvityksestä puuttuvat kiinteistöt ja rakennukset sekä mm. tieto rakennuksen purkamisesta.

Yhteystiedot:

Kiinteistöinventointi

Keuruun kaupunki

Multiantie 5, 42700 Keuruu

Yhteyshenkilöt:

Teemu Pekkanen, rakennustarkastaja, puh 0400 984 783 (teemu.pekkanen@keuruu.fi)

Arto Hautakangas, maastomittaukset, puh 0400 605 052 (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

Lisätietoja:

Rakennuksen käyttötarkoitus/rakennustyyppi määritetään Tilastokeskuksen rakennusluokituksen mukaisesti:
Linkki Tilastokeskuksen Rakennusluokitus-sivulle

Kiinteistöverotuksesta löytyy lisätietoa mm. Verohallinnon sivuilta:
Linkki Verohallinnon kiinteistöverosivulle