Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa

Osallistu ja vaikuta Keuruun tulevaan kaupunkistrategiaan! Osallistumaan pääset tästä vastaamalla avoimeen verkkokyselyyn ke 26.1. klo 12 mennessä.
Vastanneiden kesken arvotaan Keuruun kaupungin toimesta kaksi (2) 50 €:n lahjakorttia Keuruun Megamarkettiin.

Muuta tekstin kokoa

Asumisolosuhteisiin vaikuttavat monet eri tekijät, mm. ulkoilman laatu, ympäröivä toiminta ja liikenne. Sisäilman laatu on keskeisessä asemassa asumishygieniassa. Terveydensuojelulain mukaan asunnon ja muiden sisätilojen, kuten koulujen ja päiväkotien puhtauden, lämpötilan, kosteuden, valon, melun, säteilyn, mikrobiologisten tekijöiden sekä muiden vastaavien olosuhteiden (kuten hiilidioksidi, hiukkaset, tupakansavu) tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu tiloissa oleskeleville terveyshaittaa.

Terveyshaittaa epäiltäessä tulee ensisijaisesti ottaa yhteys kiinteistön omistajaan tai tämän edustajaan (taloyhtiön isännöitsijä, hallituksen puheenjohtaja, vuokranantaja), joka on velvollinen selvittämään ongelman syytä ja korjaamaan epäkohdat. Mikäli asunnon tai muun oleskelutilan omistaja ei perustelluista pyynnöistä huolimatta ryhdy tarvittaviin selvitys- ja korjaustoimiin, asukas voi ottaa yhteyttä ympäristöterveystarkastajaan, joka tutkii esiintyykö asunnossa terveyshaittaa (esim. kosteusvauriota, näkyvää tai näyttein todettavaa hometta, liian alhaista lämpötilaa, korkeaa radonkaasupitoisuutta tai liiallista melua).

Jos terveyshaitta todetaan, ympäristöterveystarkastaja antaa neuvoja ja voi tarvittaessa kehottaa kiinteistön omistajan tekemään tarvittavat jatkoselvittelyt sekä poistamaan terveyshaitan aiheuttajan. 

Terveyshaitan selvitystyössä tulee käyttää asumisterveysasetuksen (545/2015) mukaisia ns. ulkopuolisia asiantuntijoita. Alla linkit asiantuntijahakuihin.

Löydä rakennusterveysasiantuntijat ja sisäilma-asiantuntijat sertifikaattihaku.fi -sivustolta

Löydä kosteusvaurion kuntotutkijat, rakennus-, LVI- ja kiinteistöala fise.fi -sivuistolta

Vastuualueet

  • Jämsä ja Kuhmoinen: Pia Turkkila, Jenni Lukkarla
  • Keuruu, Virrat:  Sanna Koskela
  • Mänttä-Vilppula ja Ruovesi: Jenni Lukkarla, Monna Björk