Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Sotatilanne Ukrainassa voi aiheuttaa huolta, ahdistusta ja pelkoa. Huolestuneisuus on luonnollinen reaktio. Älä jää huolesi kanssa yksin. Voit jakaa huoltasi keskustelemalla läheisten kanssa ja myös ammattilaisten tarjoamaa keskusteluapua on tarjolla.

Uutisten seurantaa kannattaa vähentää ja suojata lapsia ahdistavalta materiaalilta

Nopeiden viestintäkanavien ja sosiaalisen median vuoksi kriisi tulee lähelle kaikenikäisiä ihmisiä. On ymmärrettävää, että uutisista halutaan pysyä ajan tasalla. Silti oman arkisen jaksamisen vuoksi uutisia ei kannata seurata koko ajan, sillä jatkuva uutisten seuraaminen voi lisätä ahdistusta.

Kuuntele lasta ja nuorta ja suojaa erityisesti heitä ahdistavalta materiaalilta. Myös lapset saattavat katsella ja jakaa näkemiään väkivaltaisia videoita sosiaalisessa mediassa. Lasten ja nuorten väkivaltaisen ja ahdistavan kuva- ja videomateriaalin katsomista kannattaa rajata.

Ahdistukseen ja huoleen on tarjolla myös ulkopuolista apua / lapset ja nuoret

Varhaiskasvatuksessa ja oppilaitoksissa Ukrainan kriisiä käsitellään Opetushallituksen ohjeistuksen mukaisesti (oph.fi)

Perhekeskus Valo tarjoaa apua ja tukea lapsiperheille ja vieraskielisille.
Yhteys: palveluohjaaja Hanna Niinilampi, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 040 573 2362

Perheneuvolaan voi ottaa yhteyttä myös nykyiseen yhteiskunnan tilaan liittyviin tunteisiin liittyen. Yhteydenotot tehdään neuvolan yhteisen puhelimen kautta Seututerveyskeskus (seututk.fi).

Myös OmaKS.fi:n etäperhetyöntekijä OmaNanny auttaa, jos pohdit kuinka puhua sodasta lasten kanssa. OmaNanny on tavattavissa OmaKS:n chatissa arkisin kello 10-15.30 ilman ajanvarausta. Chat-keskustelu on muutettavissa videokeskusteluksi.

Kaupungin nuorisopalvelut

Nuorisotilat, nuoriso-ohjaajat ja etsivät nuorisotyöntekijät tarjoavat aukioloaikojensa puitteissa ohjausta, neuvontaa ja keskustelumahdollisuuksia nuorille. Nuorisopalvelut järjestävät myös monenlaista nuorten ryhmä,- leiri-, ja retkitoimintaa, sekä näkyvät myös mukana koulun arjessa tekemällä koulunuorisotyötä. Yhdessä tekeminen ja vapaa-ajan toiminta voivat tuoda myös vastapainoa huolen ja ahdistuksen keskelle.

Nuorisotilojen aukio-oloajat:

Haapamäen nuoppari (os.Riihontie 15)

  • ma klo 14.30-17.30, 6. lk – 2.asteen nuoret
  • ke klo 17-19, seurakunnan vuoro 6. lk – 2.asteen nuoret

Nuorisokeskus Kipinä (os.Keuruuntie 29)

  • ti klo 14.00–17.00 kaikille avoin vuoro ja klo 17.00–19.00 alakoulun 4.-6.lk oma Äksön vuoro
  • ke klo 14.00–17.00 kaikille avoin vuoro ja klo 17.00–21.00 yläkoulu ja 2. aste
  • to klo 14.00–17.00 kaikille avoin vuoro
  • pe klo 18.00–20.00 auki 4.–6.lk ja klo 20.00–23.00 yläkoulu ja 2. aste

Yhteystiedot: nuoriso-ohjaaja Annika Korpinen p.040 717 3451 ja Nuoriso-ohjaaja Niina Savilahti p.040 512 6348, etsivät nuorisotyöntekijät Laura Aronen p.040 184 7655 ja Miika Vuoriaho p.050 338 1541

Lisätietoa nuorisopalveluiden toiminnasta vapaa-aikatoimen omilta sivuilta (keuruunvapaa-aika.fi)

Keskusteluapua saa myös Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystyksestä p. 014 266 0149 ympäri vuorokauden ja Kriisikeskus Mobilesta maanantaista torstaihin kello 8–20 ja perjantaisin kello 8–17, p. 044 7888 470.

Sekasin-chat 12–29-vuotiaille (sekasin247.fi)

Punainen risti: Näin autat lasta tai nuorta kriisitilanteessa (punainenristi.fi)

Unicef: Miten toimia kun katastrofi pelottaa lasta (unicef.fi)

Pelastakaa Lapset ry: Lapset ja kriisin kohtaaminen (pelastakaalapset.fi)

MLL: Lapsi uutistulvassa (mll.fi)

Ylen artikkelissa sometutkija kehottaa pitämään taukoa Tiktokista (yle.fi).

Ahdistukseen ja huoleen on tarjolla myös ulkopuolista apua / aikuiset

Mielenterveystalon omahoito-ohjelmat: Sodan uhkaan liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen (mielenterveystalo.fi)

Kirkon keskusteluavun Palveleva puhelin on avoinna joka päivä klo 18–24 numerossa 0400 221 180

Mieli ry:n kriisipuhelin: Tilanteen aiheuttamista tuntemuksista voi keskustella Mieli Ry:n kriisipuhelimessa, joka päivystää suomeksi vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Verkkosivut: www.mieli.fi/kriisipuhelin

Punainen risti: Tukea vaikeaan tilanteeseen (punainenristi.fi)

Mieli ry: Mitä voin tehdä, jos puheet sodasta huolestuttavat (mieli.fi)


Miten toimin, jos haluan auttaa?

Esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu ja YK:n lastenjärjestö Unicef sekä Lääkärit ilman Rajoja ovat tunnettuja, luotettavia tahoja, joiden kautta voi tukea sodassa olevaa maata.

Ensisijaisesti järjestöissä toivotaan rahallista tukea, joka voidaan täsmällisesti kanavoida apua tarvitseville tai tiettyihin tarvikkeisiin. Jotkut järjestöt ovat käynnistäneet lipaskeräyksiä, ja heille voi lahjoittaa aikaa toimimalla lipaskerääjänä. Järjestöjen vapaaehtoisrekistereihin voi ilmoittautua avunantajaksi tulevia tarpeita varten.

Tällä hetkellä tavaralahjoituksille ei ole erilliskeräystä, joten tavaraa voi lahjoittaa normaaliin tapaan esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Kontin kautta. Konteista tavaraa saadaan hankittua avuntarvitsijoille Maahanmuuttovirasto Migrin välityksellä.

Suomen Punaisen Ristin infopiste avuntarjoajille (punainenristi.fi)


Yksityishenkilöiden ei tule kuljettaa Ukrainasta ilman huoltajaa pakenevia lapsia

Ukrainan sotaa pakenevista ihmisistä merkittävä osa on lapsia. Ihmisten auttamishalu on suurta ja kiitettävää. Lapsiasiavaltuutettu ja Pelastakaa Lapset muistuttavat, että ilman huoltajaa paossa olevien lasten auttaminen on viranomaisasia.

Lue lisää Valviran tiedotteesta. Tiedote on julkaistu myös ruotsiksienglanniksi  ja ukrainaksi.

Yksityisessä majoituksessa Suomessa olevia lapsiperheitä kehotamme kääntymään alueen viranomaisten puoleen, jotta lapsille voidaan taata oikeus varhaiskasvatukseen, koulunkäyntiin, terveydenhuoltoon ja muuhun tukeen. Sota-alueilta paenneilla lapsilla on usein tarve myös henkiselle tuelle. Majoitustarpeen pitkittyessä myös perheiden asumisoloja on hyvä kartoittaa.

 

Mitä teen, jos haluan järjestää ukrainalaisten kuljetuksia Suomeen?

Lukuisat suomalaiset toimijat ja yksityishenkilöt ovat kertoneet hakevansa Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen.

Maahanmuuttovirasto Migri pyytää, että heille ilmoitetaan vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista.
Lue tästä Maahanmuuttoviraston tiedote 3.3.2022 (migri.fi)

Mikäli olet järjestämässä ukrainalaisten kuljetuksia Keuruulle, ilmoita asiasta myös Keuruun kaupungille, yhteyshenkilö: kaupunginjohtaja Noora Pajari, p. 040 844 5778, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Mikäli olet tarjoamassa majoitusta ukrainalaisille, ilmoita asiasta Keuruun kaupungille, yhteyshenkilö: tekninen johtaja Janne Teeriaho, p. 040 652 7256, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut kotoutuminen.fi-verkkopalveluun päivittyvää tietoa Ukrainasta saapuvien oleskelusta, tilapäisestä suojelusta, työskentelystä ja palveluista Suomessa.

Usein kysyttyä Ukrainasta saapuvien palveluista

https://tem.fi/-/kotoutuminen.fi-verkkopalvelusta-loytyy-vastauksia-ukrainasta-pakenevien-palveluita-ja-tyollistymista-koskeviin-kysymyksiin

https://kotoutuminen.fi/-/vastauksia-usein-kysyttyihin-kysymyksiin-ukrainasta-pakenevien-palveluista-ja-tyollistymisesta


Kaupungin varautuminen

Keuruun kaupunki on varautunut valmiussuunnitelmissaan erilaisiin häiriötilanteisiin.

Kaupunki seuraa tarkkaan Ukrainan tilannetta ja kaupungilla on hyvä valmius auttaa Ukrainan sotaa pakenevia ihmisiä.

Kiristyneen kansainvälisen tilanteen vuoksi pelastusviranomaisille on tullut paljon tiedusteluja väestönsuojista. Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu sellaista uhkaa, mikä edellyttäisi väestönsuojien käyttöönottamista. Keski-Suomen pelastuslaitoksen tiedote väestönsuojista.

Saitko vastauksen sinua askarruttaneeseen asiaan?