Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

 

Villasukat_web-1024x683.jpg

 

Osallistumme valtakunnalliseen Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan yhdessä kaikkien muiden Keski-Suomen kuntien kanssa. Kampanja käynnistetään maakunnan kaikissa kunnissa Energiansäästöviikolla 10.–16.10.2022.

Energiansäästöviikko on valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan valtakunnallinen vuosittain järjestämä kampanja, jolla edistetään energiansäästöön ja kestävään kulutukseen liittyvää tekoja ja yleistä tietoisuutta. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat aiheuttaneet laajoja vaikutuksia energian saatavuuteen ja hintaan. Paitsi Suomessa, myös koko Euroopassa etsitään nyt tehokkaita ja nopeavaikutteisia keinoja energiansäästöön ja samalla fossiilisista energialähteistä irtautumiseen. Siksi vuodesta 1996 asti vietetty teemaviikko onkin tänä vuonna aivan erityisen ajankohtainen. Tärkeän asian esillä pitämistä jatketaankin koko lämmityskauden jatkuvassa energiansäästökampanjassa.

Energiansäästöviikko haastaa tarttumaan energiatekoihin

Tulevan Energiansäästöviikon aikana muun muassa kunnan työpaikoilla, yrityksissä ja kouluissa pidetään teemaan liittyviä tietoiskuja.

Katso myös Hiilineutraali Keski-Suomi 2030 ja Motivan energiansäästöviikon verkkosivut.

Kaikki kuntalaiset haastetaan jatkamaan energiansäästämistä myös teemaviikon jälkeen. Tulevalle lämmityskaudelle ajoittuvassa energiansäästökampanjassa kannustetaan tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Tavoite on kaikille yhteinen kotona, liikenteessä, työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Määrätietoisilla toimenpiteillä ja osallistumisella on nyt suuri merkitys.

Energiatekoja ovat esimerkiksi:

 • Huonelämpötilan laskeminen
 • Nopea suihkussa käyminen
 • Led-valojen käyttäminen
 • Ilmastoystävällisen ruuan käyttäminen
 • Hävikkiruuan välttäminen
 • Kierrätystuotteiden hankkiminen ja omien tavaroiden kierrättäminen
 • Työmatkaliikunta
 • Joukkoliikenteen ja kimppakyytien suosiminen
 • Energiankulutuksen seuranta ja kulutuspiikkien välttäminen

  Katso laajempi vinkkilista Hiilineutraali Keski-Suomi 2030 -tiekartan verkkosivulta.

 

Mikä voisi olla teidän perheenne, yrityksenne tai yhteisönne oma energiateko? 

Ota haaste vastaan ja ilmoita energiateko verkkolomakkeella.
Kolme keskisuomalaista energiatekoa palkitaan energiaa säästävillä palkinnoilla. Energiatekoja käytetään esimerkkeinä ilmastoviestinnässä.

 

Energiansäästökampanjan taustalla ovat työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto, Motiva, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra. Koko Keski-Suomi säästää energiaa! -viestintäkampanjasta vastaa puolestaan ympäristöministeriön rahoittama ja Keski-Suomen liiton koordinoima Tukea Keski-Suomen kuntien ilmastotyöhön -hanke.

pikkuhiekka 2020 Pikku Hiekka - kuva: L Jaatinen
Jaa artikkeli Facebookissa