Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Kuva Keski-kirjastojen kirjastokortista

Lainaus ja palautus

Kaikkien Keuruun kirjastojen kokoelmat ovat yhteiskäytössä. Jos olet pääkirjastolla ja kaipaamasi kirja löytyy hyllystä vain Haapamäeltä, voit tilata sen maksutta haluamaasi noutopisteeseen. Tai jos näet viikonloppuna verkkokirjastosta että kaipaamasi tenttikirja on hyllyssä pääkirjastolla ja haluat varmistaa sen saamisen heti maanantaiaamuna, voit tehdä siihen hyllyvarauksen. Tällöin kirja noudetaan hyllystä heti kun mahdollista, ja siitä lähtee sinulle saapumisilmoitus. Keuruun kirjastojen omaan aineistoon tehdyt tilaukset ja varaukset ovat maksuttomia. Varausta säilytetään varaushyllyssä 10 vuorokautta. Noutamattomasta varauksesta perittävä maksu on  2 €.

Kaikki Keski-kirjastoista lainatut teokset voi palauttaa maksutta mihin tahansa toiseen Keski-kirjastojen pisteeseen. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunginkirjaston kirjan voi siis palauttaa Keuruulle, se poistuu välittömästi asiakkaan lainoista ja kulkee viikkokuljetuksen mukana takaisin Jyväskylään.

Seutulainat

Jos Keuruun kirjastoissa ei ole jotakin teosta (tai omat kappaleemme ovat lainassa ja asialla on kiire), voit tilata sen seutulainaksi muista Keski-kirjastoista maksutta. Huom! Verkkokirjastossa seutuvarauksen voi tehdä vain hyllyssä oleviin niteisiin. Mikäli haluamasi teoksen kaikki kappaleet ovat lainassa, ota yhteyttä kirjastoon.
Seutulainan toimitusaika on tilausajankohdasta ja lähettävästä kirjastosta riippuen 1-2 viikkoa ja siitä tulee sinulle automaattisesti saapumisilmoitus, kunhan laina on tullut haluamaasi noutopisteeseen. Seutulaina lainataan normaaliin tapaan omalle kirjastokortillesi ja se näkyy muiden lainojesi joukossa. Laina-ajoista kts. alla. Seutuvarausta säilytetään varaushyllyssä 10 vuorokautta saapumisesta. Noutamattomasta varauksesta perittävä maksu on  2 €.

Kirjastokortit ja lainausoikeus

Keuruun kaupunginkirjastossa on lainausoikeus kaikilla Keski-kirjastojen kirjastokortin haltijoilla. Myös vanhemmat kirjastokortit - entisten Kepri- tai Aalto-kirjastojen, Hankasalmen ja Laukaan kirjastojen - kelpaavat, kunhan asiakkaan tiedot löytyvät kortin avulla asiakasrekisteristä. 

Rekisteröitynyt asiakas voi lainata kirjastokortin lisäksi kuvallisella henkilökortilla (ajokortti, henkilöllisyystodistus, kuvallinen kelakortti, passi). Henkilökorttien käyttö on kuitenkin mahdollista vain palvelutiskillä; lainausautomaatti ei niitä hyväksy.

Huomaathan, että kirjastokortti on henkilökohtainen asiakirja! Jos annat korttisi käyttöön jollekulle tai kadotat sen, olet silti vastuussa sillä otetuista lainoista.

Uusi asiakas saa kirjastokortin kaikista kirjastopisteistä esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiailta tarvitaan kortin saamiseksi huoltajan suostumus, ja heidän asiakastietoihinsa myös merkitään huoltaja takaajaksi. Alle 15-vuotiaille tulostuvat huomautuskirjeet ja laskut lähetetään aina takaajan nimellä ja osoitteella, koska hän on vastuussa lapsen lainoista.

Keuruun kirjastojen laina-ajat

  • kirjat, äänikirjat, kielikurssit 28 vrk
  • dvd-levyt, cd-levyt, elektroniset pelit, lautapelit 14 vrk
  • lehdet 14 vrk
  • liikuntavälineet, viikkolainat 7 vrk

Huom! Keski-kirjastojen laina-ajat eivät ole yhtenäiset, ja seutulainoissa aika määräytyy omistavan kirjaston käytäntöjen mukaan. Tarkistathan siis laina-ajan aina eräpäiväkuitista.