Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Tekijät valmiin Keuruun ryijyn ympärilläKeuruun museossa on viime syksystä lähtien kudottu kopiota legendaarisesta Keuruun ryijystä. Keuruun museon ja Keuruun kansalaisopiston yhteisessä tutkimus- ja kudontaprojektissa on kutomisen lisäksi kerätty tietoa ryijystä, osallistettu kutojia, esitelty ryijyn historiaa luennoilla ja kirjattu tietoa ryijystä Wikipediaan.

Akseli Gallen-Kallelan mukana vuonna 1887 Pariisiin matkustanut Keuruun ryijy on osa suomalaista taidehistoriaa. Nuori taiteilija otti mukaansa esineitä kotimaastaan helpottaakseen koti-ikäväänsä. Erityisen tärkeä hänelle oli alun perin morsiusryijyksi vuonna 1782 valmistettu, myös Kukkoryijynä tunnettu Keuruun ryijy.

Gallen-Kallela käytti ryijyä Pariisissa vuosina 1887–1888 maalaamiensa muotokuvien taustalla. Keuruun ryijy näkyy esimerkiksi Gallen-Kallelan kuuluisassa maalauksessa Démasquée (1888), joka on tällä hetkellä esillä Ateneumin taidemuseon uudistetussa kokoelmanäyttelyssä. Myös Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan kuuluvan maalauksen Äiti ja lapsi taustalla näkyy Keuruun ryijy. Maalaus on esillä Serlachius-museo Göstassa Malli ja hullu kuvailija -näyttelyssä 7.5.2017 saakka.

Alkuperäinen ryijy kuuluu Gallen-Kallelan Museon kokoelmaan. Ryijy kävi syksyllä 2016 kotiseudullaan Keuruulla, jossa se oli esillä museossa neljän kuukauden ajan. Ryijyn mallinsi Keuruun kansalaisopiston kudonnanopettaja Johanna Muhonen. Ryijyn värit tutkittiin solmitun nukan tyvestä, jossa ajan saatossa haalistuneet värit olivat vielä lähimpänä alkuperäistä. Ahkerat vapaaehtoiset ovat kutoneet ryijyä pareittain ja ryhminä. Työ on ollut mittava, ryijyssä on kokonaisuudessaan reilu 32 000 nukkasolmua ja kutojia on ollut 28 henkilöä.

Yksityiskohta valmiista Keuruun ryijystä

Ryijy lahjoitetaan Keuruun kaupungille Suomen itsenäisyyden 100-vuotislahjana marraskuussa. Samassa yhteydessä Keuruun museo julkaisee tutkimusjulkaisun alkuperäisen ryijyn historiasta ja Gallen-Kallelan teoksista, joissa se esiintyy.

Ryijy on vuoden 2017 aikana esillä Keuruulla mm. Keuruun museossa ja Lehtiniemen päiväkeskuksessa. Ensimmäistä kertaa ryijy on esillä Kansalaisopiston kevätnäyttelyssä Keuruun museossa 6. – 25.4.2017.

Ryijyn valmistumista juhlistettiin tiistaina Keuruun museossa.

Ylen juttu ryijystä löytyy täältä:
http://yle.fi/uutiset/3-9497416 

Jaa artikkeli Facebookissa