Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Maa- ja metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun kannattaa varata aikaa. Monet asiat vaativat pohdintaa ja selvittelyä, jotta luopujat ovat valmiita luopumaan ja jatkajat valmiita vastuuseen tilanpidosta. Aiheesta koottuihin oppaisiin kannattaa tutustua ja pyytää asiantuntija-apua eri osa-alueiden, kuten rahoituksen ja verotuksen vaihtoehtojen selvittämiseen.

Osuuspankin julkaisema Maatilan sukupolvenvaihdosopas (2017) on luettavissa tästä linkistä.
Osuuspankin julkaisema Metsänomistajan talousopas on luettavissa tästä linkistä.

Apua sukupolvenvaihdokseen maatilalla

Läntisessä Keski-Suomessa maatilan sukupolvenvaihdoksiin saa asiantuntija-apua mm. Hannu Vuoriniemeltä, Vuoriniemi Consulting VC Oy, p. 0400-871301, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. sekä ProAgria Keski-Suomen asiantuntijoilta. Pirkanmaalla apua saa ProAgria Etelä-Suomen asiantuntijoilta, kuten Mika Hirvijoki p. 040-410 4475, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Maataloustoimistoon palautettavia lomakkeita

Sukupolvenvaihdoksessa maaseutuhallinnolle palautettavia paperilomakkeita ovat:

  • 101D (maatilan osalliset)
  • 156 (hallinnan siirto)
  • 160 (sitoumusten siirto) + liitteenä kauppakirja tai vuokrasopimus
  • 457 (asiointioikeudet) tai 456 (passiivitilan aktivointi)
  • kotieläintiloilla lisäksi osallistumisilmoitus (184 tai 462). Luopuja puolestaan peruu osallistumisilmoituksensa.
  • Tukioikeuksien siirrosta ilmoitetaan lomakkeilla 103B ja 103 A. 103 A-lomakkeen saa maataloustoimistosta (myös ei-aktiiviset vuokranantajat) tai viljelijän omasta vipu-palvelusta.
  • Eläintenpitäjärekisterin päivityksen voit tehdä sähköisessä asiointisovelluksessa. Lisätietoja eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteristä on luettavissa Ruokaviraston sivuilta.

Tarvittavia lomakkeita löydät Ruokaviraston sivuilta kohdasta muutostilanteet. Kannattaa tutustua myös viljelijätukien hakuoppaan liitteeseen A: Koko tilan hallinnan siirto, sukupolvenvaihdos tilalla tai tilanpidon lopettaminen.

Muuta hyödyllistä tietoa sukupolvenvaihdosta suunnitteleville ja aloittaneille nuorille viljelijöille:

Maatilan sukupolvenvaihdos on kaikille osapuolille iso askel uuteen
elämänvaiheeseen. Kukaan ei ole aiemmin ollut siinä roolissa, jossa
hän sukupolvenvaihdoksessa on. Vinkkejä ja lomakkeita uudelle viljelijälle, sukupolvenvaihdokseen ja maatilan muutostilanteisiin on saatavissa mm. Keuruun yhteistoiminta-alueen oppaasta.

Neuvontaa

Maatilayrityksellä on mahdollisuus saada laadukasta neuvontaa Neuvo 2020 -neuvojien avulla. Neuvonnan aihealueisiin voi tutustua täältä Neuvo2020-sivuilta.

Rahoitusta

Rahoitusta maatalousyrittäjälle on tarjolla lähinnä investointituen ja nuoren viljelijän tuen muodossa. Maatalouden lisäksi tilalla on mahdollista harjoittaa muuta yritystoimintaa. Yritystukien osalta kannattaa olla yhteydessä paikalliseen Leader-ryhmään eli Keski-Suomessa Vesuri-ryhmä ja Pirkanmaalla PoKo ry. Rahoitus on haettava aina etukäteen ja rahoituksen vaihtoehtoihin voit tutustua Rahoitusta maaseudulle -sivulta.  

Apua haastaviin tilanteisiin

Aina kaikki ei menekään niinkuin on suunnitellut. Melan Välitä viljelijästä -projektin kautta saat maatalousyrittäjänä maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarasi tai taloudelliset resurssisi joutuvat koetukselle.

Lisätietoja Välitä viljelijästä -projekstista voit lukea Melan sivuilta. Melan sivuilta löydät myös oman alueesi yhteyshenkilön tiedot.

Muuta maatalousyrittäjän tueksi

Hyviä yhteystietoja ja linkkejä maatalousyrittäjän tueksi löytyy myös Maaseutuhallinnon nettisivuilta ja facebookista.

Lisäksi oman kunnan maaseutusihteeri voi auttaa ja ohjata monissa asioissa eteenpäin. 

 

 

 Kuva isästä ja pojasta puimuria ajamassa