Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Vaaralliset jätteet ovat ihmiselle tai luonnolle pieninäkin määrinä haitallisia tai vaarallisia aineita, jotka on sen vuoksi aina lajiteltava erikseen muusta jätteestä. Eri tyyppisiä vaarallisia jätteitä ei myöskään saa sekoittaa keskenään. Toimita vaaralliset jätteet aina asianmukaisiin vastaanottopisteisiin! Vaarallisia jätteitä vastaanotetaan Yliahon pienkierrätysasemalla.

Kodin tavallisimpia vaarallisia jätteitä ovat:

- käyttämättä jääneet ja vanhentuneet lääkkeet ja farmaseuttiset tuotteet
- elohopeakuumemittarit
- kovettumattomat maali-, liima- ja lakkajätteet, kyllästysaineet, hartsit, kitit ja tasoitteet ja näiden pakkaukset sekä näillä aineilla likaantuneet tarvikkeet, työvälineet ja massat (Huom! Kuivat ja tyhjät maaliastiat voi laittaa metallinkeräykseen.)
- liuotinaineet kuten esimerkiksi tärpätti, tinneri, asetoni ja teollisuusbensiini
- väkevät pesuaineet pakkauksineen (emäksiset pesu- ja puhdistusaineet kuten lipeä ja monet konetiskiaineet sekä happamat tai syövyttävät pesuaineet esimerkiksi kalkkisaostumien poistoon tarkoitetut pesuaineet)
- käytetyt öljyt ja öljyiset jätteet kuten trasselit, öljynsuodattimet ja öljypakkaukset
- moottoriajoneuvojen nesteet (jarru-, kytkin- ja jäähdytinnesteet) sekä autokemikaalit
- romuakut ja akkunesteet
- paristot, nappiparistot ja ladattavat pienoisakut
- kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet ja niiden pakkaukset
- rikki- ja suolahappo sekä orgaaniset hapot kuten etikka- ja muurahaishappo
- halonisammuttimet
- osa sähkö- ja elektroniikkaromusta
* loisteputki- ja energiansäästölamput
* kylmälaitteet kuten jääkaapit ja pakastimet
* televisiot, tietokoneiden näytöt ja kaikki nestekidenäytöt sekä laitteet, joissa on kiinteä sisäänrakennettu paristo, akku tai PCB-kondensaattori
- kestopuu (painekyllästetty)

Säilytä vaaralliset jätteet erillään muista jätteistä, lasten ja kotieläinten ulottumattomissa. Merkitse vaaralliset jätteet selvästi. Parhaita keräysastioita ovat aineiden alkuperäiset pakkaukset, joissa asianmukaiset varoitusmerkitkin ovat valmiina. Mikäli pakkaus vaihdetaan, tulee varmistua pakkauksen soveltuvuudesta ko. vaarallisen jätteen säilytykseen sekä merkitä selkeästi astian sisältö. Tieto pakkauksen sisällöstä on aina tärkeä turvallisuuden kannalta. Pakkauksessa oleva oranssi varoitusneliö kertoo, että kyseessä on aina vaarallinen jäte. Kaikissa tuotteissa, jotka jätteenä ovat vaarallista jätettä, ei merkintää välttämättä ole.

Tilaa käytetyille öljyille ilmainen nouto tästä.

Vaarallisia jätteitä vastaanotetaan Yliahon pienkierrätysasemalla. Paristoille ja pienoisakuille on Yliahon pienkierrätysaseman lisäksi keräyspisteitä mm. eri kauppojen yhteydessä. Sähkö- ja elektroniikkaromu (SER) kuuluu tuottajavastuun piiriin. SE-romua vastaanotetaan maksutta tuottajayhteisöjen järjestämissä vastaanottopisteissä, Keuruulla Yliahon pienkierrätysasemalla.

Kestopuun (painekyllästetty) kotitalouksien pieneriä (alle 1 m3) vastaanotetaan maksutta paikallisella K-raudalla (osoite Mäntymäentie 2, 42700 Keuruu). K-raudan aukioloaikana asiakas sopii henkilökunnan kanssa kestopuun toimituksen. Kestopuu rakennelmat pitää purkaa yksittäisiksi laudoiksi, että ne saadaan pakattua lavalle mahdollisemman pieneen ja kustannustehokkaaseen pakettiin.

Lääkejätteitä sekä elohopeakuumemittareita apteekeissa (Keuruun I Apteekki, os. Keuruuntie 6, 42700 Keuruu, Keuruun II Haapamäen Apteekki, os. Pihlajavedentie 3, 42800 Haapamäki ja Lapinsalmen Apteekki, os. Jyväskyläntie 5, 42700 Keuruu).

Kotitalouksien vaarallisten jätteiden vastaanotto on keräyspaikoissa maksutonta asbestia lukuunottamatta.

Keuruun kaupunki järjestää vuosittain alkukesällä haja-asutusalueiden vaarallisen jätteenkeräyksen. Keräyksestä ilmoitetaan paikallislehdessä. Lisätietoja keräyksestä antaa Keuruun kaupungin teknisten palveluiden kunnallistekniikka.

Lisätietoja vaarallisista jätteistä saa esimerkiksi Jätelaitosyhdistyksen www.vaarallinenjate.fi -palvelusta ja https://www.kierratys.info/.