Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Logo lasten parlamentti

Keuruun edustajat kättelevät pääministeri Juha Sipilää Lasten itsenäisyysjuhlissa Helsingissä 5.12.2018 Lasten Parlamentti -toiminnan tarkoitus on edistää lasten osallisuutta ja tuoda lasten ääntä mukaan päätöksentekoon.

Lasten Parlamentti opettaa lapsia osallistumaan ja vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin. Toiminta opettaa samalla myös aikuisia ja päättäjiä huomioimaan lasten mielipiteet, tarpeet ja näkökulmat päätöksenteossa. Lasten Parlamentti toimii sivistyslautakunnan alaisena. 

Kaupungin strategiassa Keuruu nähdään ”lapsiperheiden paratiisina”. Lasten Parlamentin toiminta tukee tätä ajatusta.

Toimikausi ja edustajat

Keuruun kaksi edustajaa Helsingissä Säätytalon edessä Lasten itsenäisyysjuhlissa 5.12.2019Toimikausi kestää kaksi vuotta, ja se sisältää kesäloma-ajan tauot.

Uusi toimikausi alkaa koulujen lukukauden mukaisesti aina elokuussa. Silloin jokaisesta Keuruun alakoulusta koulu nimeää kedustajansa ryhmään. Edustajaoppilaat ovat 4. - 6.luokkalaisia koulun oppilaita. Jos oppilas postuu kesken toimikauden (esimerkiksi 6. luokan oppilasedustaja siirtyy yläasteelle), koulu valitsee hänen tilalleen uuden edustajan.

Keskustan, Kivelän ja Haapamäen alakoulut nimeävät jokainen kolme edustajaa. Kyläkoulut (Pohjoislahti, Pihlajavesi, Einari Vuorela) nimeää jokainen kaksi edustajaa. Koulu valitsee edustajat valitsemallaan tavalla (esimerkiksi oppilaskunnan kautta tai erikseen järjestetyt vaaleilla).

Tehtävät ja toiminta

Lapset pelaavat pelejä ohjaajan kanssa Pajapäivässä Kipinällä 2019Lasten Parlamentin edustajien tehtävänä on osallistua kokouksiin ja tilaisuuksiin, sekä saada oman koulunsa oppilaiden mielipiteitä ja toiveita kuuluville. Jokainen koulu on nimennyt toimintaan myös koulun oman yhteyshenkilön.

Lasten Parlamentti kokoontuu noin 3-5 kertaa vuodessa kouluaikana. Toiminnan ohjaajina toimivat koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan koordinaattori sekä nuoriso-ohjaaja virkansa puolesta. Joka toimikaudelle sivistys- ja vapaa-ajanlautakunta nimeää oman kummiluottamushenkilönsä, jotka kutsutaan Lasten Parlamentin kokoontumisiin.

Joka kevät järjestetään ”suuristunto”, jossa on erilaisia työpajoja lasten toivomista aiheista. Lasten Parlamentin lapset keräävät aiheita omilta kouluiltaan. Työpajoihin kutsutaan eri lautakunnista edustajia sekä muita viranhaltijoita ja asiantuntijoita.

Toimikausi 2020-2022

Lasten Parlamentin nykyinen toimikausi kestää lukuvuodet 2020-2021 ja 2021-2022.

Keuruun Lasten Parlamentin ensimmäisellä toimikaudella 2018-2020 kummiluottamushenkilöinä toimivat sivistyslautakunnasta Ville Saarinen ja vapaa-ajanlautakunnasta Terhi Ala-Keturi. Heidät valittiin jatkamaan kummeina valtuustokauden loppuun 31.5.2021 saakka.

LP ja Nuva poseeraavat Eduskuntatalon sisäportaikossa mukana kummivaltuutetut keväällä 2019

Lisätietoa Lasten Parlamentin toiminnasta

Nuoriso-ohjaaja Niina Savilahti p. 040 5126 348 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Palveluohjaaja Hanna Niinilampi p. 040 573 2362 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.