Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

 

  • opetettavia soittimia Läntisen Keski-Suomen musiikkiopistossa ovat tällä hetkellä: piano, viulu, sello, kontrabasso, sähköbasso, kitara, sähkökitara, huilu, klarinetti, saksofoni, trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi, tuuba, rummut sekä laulu (yli 15-vuotiailla).
  • pääopetuspaikkana ovat Keuruun ala-asteen tilat. Opetusta annetaan myös Multialla ja Petäjävedellä.
  • kukin oppilas saa henkilökohtaista soitonopetusta yhden tunnin (45-60 min.) / viikko
  • Perusopinnoissa oppitunnin pituus on 45 minuuttia
  • Syventävissä opinnoissa oppitunnin pituus on 60 minuuttia. Opettajan harkinnan mukaan 60 minuutin soittotunti voidaan poikkeustapauksissa myöntää myös tasonäyte 2:n suorittaneille
  • Suoritettuaan kaikki perusopintojen päättökurssit, oppilas siirtyy syventäviin opintoihin ilman erillisiä pääsykokeita. Pääaineen 3 -tasonäytteestä on saatava hyväksytty suoritus. Teoria-aineista tulee olla suoritettu Musiikin perusteet 3 sekä Yleinen musiikkitieto.
  • noin 10-vuotiaasta alkaen oppilaat osallistuvat soittotuntien lisäksi musiikin perusteiden opetukseen (yksi ryhmätunti viikossa)
  • taitojen karttuessa oppilaat osallistuvat myös yhteissoittoon, eli soittavat orkestereissa, bändissä tai kamariyhtyeissä. Pianonsoittajilla yhteissoitto on useimmiten säestystehtäviä tai nelikätisesti soittoa toisen pianistin kanssa. Yhteismusisointia voi myös harrastaa lauluyhtyeessä.
  • sivusoitin on mahdollinen siinä vaiheessa kun pääaineesta on annettu 2-tasonäyte. Sivuaineen soittotunin pituus on 30 min, mutta erityistapauksessa sivuaineesta voi saada 45 min soittotunnin.

 

Lisätietoa eri soittimien opiskelusta (tekstit musiikkiopiston opettajilta)

 

Piano

Pianonsoiton voi aloittaa aikaisintaan noin 5-vuotiaana, jolloin sormien koko ja lapsen keskittymiskyky riittävät opiskeluun. Toki voi aloittaa paljon myöhemminkin. Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hän tarvitsee apua kotona suoritettavaan harjoitteluun. Soittoharrastus vaatii lapselta pitkäjänteisyyttä, jotta hän jaksaa harjoitella säännöllisesti.

Akustiset pianot maksavat käytettynä ostettuna sadasta eurosta ylöspäin. Kelpo soittimia voi löytää hyvinkin edullisesti. Opettajat ja pianonvirittäjät voivat auttaa soittimen hankinnassa. Uudet akustiset pianot maksavat alk. 4000€, riippuen mallista ja merkistä. Sähköpianojen hinta on 400€-5000€. Halvimmat sähköpianot eivät vastaa soittotuntumaltaan akustista pianoa, joten akustinen piano on aina parempi ja pitkäikäisempikin valinta. Sähköpianotkin käyvät kuitenkin, mikäli niissä on pedaali.

Viulu

Viulunsoiton voi aloittaa jo noin 4-vuotiaana, jos keskittymiskyky ja sormien hienomotoriikka on riittävän kehittynyt. Usein viulu aloitetaan 6-9 vuoden ikäisenä. Tietenkään mitään estettä ei ole aloittaa opiskelu vanhempanakin. Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hän tarvitsee apua kotona suoritettavaan harjoitteluun. Soittoharrastus vaatii lapselta pitkäjänteisyyttä, jotta hän jaksaa harjoitella säännöllisesti.

Sopivan kokoinen viulu valitaan oppilaan koon mukaan. Soittimia on todella monen kokoisia, joten kaikille löytyy varmasti sopivan kokoinen instrumentti. Lapsille sopivia viuluja myyvät kaikki musiikkikaupat. Autan mielelläni soittimen etsimisessä. Hyvän uuden viulun hinta on noin 500-600 euroa. Käytettyjen hyväkuntoisten viulujen hinnat ovat noin 200-400 euroa, joten soittimen hinta ei yleensä nouse harrastamisen aloituksen esteeksi.

Sello

Sello kuuluu samaan jousisoitinperheeseen viulun kanssa, mutta on isompi ja matalaäänisempi. Soitinta soitetaan istuen. Sello on monipuolinen soitin. Se on olennainen osa klassista orkesteri- ja kamarimusiikkia, mutta sitä käytetään paljon myös kevyemmän musiikin puolella tumman ja kauniin sointinsa vuoksi. Yhteissoiton lisäksi sellolla soitetaan myös paljon soolomusiikkia.

Selloja on monen kokoisia (1/8, 1/4, 1/2, 3/4, 4/4), joten pienillekin soittajille löytyy sopivan kokoinen soitin. Musiikkiopisto vuokraa eri kokoisia soittimia oppilaidensa käyttöön, mutta soittimen voi toki myös ostaa. Hyvän aloitussoittimen saa n. 400-1000 eurolla. Opettajat auttavat mielellään soittimen hankinnassa

Sellonsoiton voi aloittaa jo n. 6 -vuotiaana tai sitä vanhempana. Tarkka korva ja hyvät motoriset taidot ovat eduksi sellonsoitossa, mutta tärkeintä on oppilaan oma into soiton harrastamiseen. Musiikkiharrastus vaatii kärsivällisyyttä sekä säännöllistä kotiharjoittelua. Vanhempien tuki ja kannustus ovatkin tärkeässä roolissa etenkin soittoharrastuksen alkutaipaleella.

Sähköbasso ja kontrabasso

Bassonsoiton voi aloittaa periaatteessa heti, kun raajat ulottuvat pienimpien tarjolla olevien instrumenttien otelaudan alkupäähän. Käytännössä useimmiten on kuitenkin eduksi, että haetaan ensin vauhtia jostain hieman kevyemmästä instrumentista, jolla hankitaan perusmotoriikka, ja myöhemmin vaihdetaan bassoon. Hyvä ikä aloittaa basismi on 9-15 vuotta, muttei ole väärin aloittaa aikaisemmin, eikä liian myöhäistä aloittaa myöhemmin.

Kontrabasso on soittimena suurempi investointi kuin sähköbasso, mutta jälkimmäinen kaipaa lisukkeeksi vahvistimen ja muuta tilpehööriä. Kontrabassoja saa koosta riippuen muutamasta satasesta ylöspäin ja sähköbasso tarpeellisine lisävarusteineen maksaa huokeimmillaan n. 300€, mutta useimmiten on viisautta sijoittaa hieman enemmän. Soittimeen kannattaa satsata - hyvä ja helposti lähestyttävä soitin parantaa harjoittelumotivaatiota. Opettajasi auttaa löytämään sopivan instrumentin. Niin, ja mitäs siellä tunneilla soitetaan. Bassolla kaiketi bum-bum...? Sitäkin, mutta basso on taipuisa instrumentti, jolla voi tehdä vaikka mitä.

Kitara

Kitaransoiton voi aloittaa kouluikäisenä ja toki vanhempanakin. Aloittelijan instrumentti maksaa n. 100-200e, joten soittoharrastuksen aloittaminen on melko edullista. Kitara vaatii soittajalta jonkin verran kärsivällisyyttä harrastuksen alkuvaiheessa, mutta soiton alkeet sujuvat yleensä jo melko nopeasti. Kitaralla voi soittaa useita eri musiikkityylejä ja kitaramallejakin on useanlaisia, esimerkiksi akustinen- ja sähkökitara. Kitara on suosittu soitin jota on myös helppoa kuljettaa mukana, sillä sujuu niin säestys- kuin melodiasoitto. Kun kitaransoiton aloittaa, on siitä usein vaikeaa olla pitämättä!

Bändisoitto

Ei ole väärää aikaa tai ikää aloittaa bändisoitto. Eduksi on, jos osaat soittaa instrumentillasi kaksi tai kolme säveltä, ja bändissä opit muutaman lisää. Bändisoiton voi toki aloittaa ilman aiempaa taitoa millään instrumentilla; tärkeintä on, että omistat kyseisen instrumentin, ja voit sekä haluat harjoitella sitä säännöllisesti myös bändituntien ulkopuolella, ja ennen kaikkea tärkeää on innostus musiikkiin ja bändisoittoon. Bändisoitto on myös hyvä keino hankkia sivuinstrumenttitaitoja. Bänditreeneissä soitetaan monenlaista musiikkia: klassikoita Suomesta ja ulkomailta sekä tyylikkäimpiä uutuuksia yli maiden ja tyylilajien rajojen.

Huilu

Huilunsoiton sopiva aloitusikä on noin 8-12 vuotta, jolloin sormet jo ylettyvät läpille ja oppilas jaksaa puhaltaa hieman pitempiäkin ääniä. Alussa voi soittaa U-suukappaleella tai lastenhuilulla, jossa läpille ylettyminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Pikkuhiljaa soitossa siirrytään tavalliseen poikkihuiluun. Huilu on ohipuhallussoitin ja äänen tuottaminen kuluttaa aluksi paljon hengitysilmaa. Puhallustekniikan kehittyminen vaatii säännöllistä harjoittelua.

Ensimmäisen huilun voi vuokrata tai sitten ostaa edullisen oppilashuilun joita saa käytettyinä noin 100 € alkaen. Paremmat oppilashuilut maksavat uutena n. 400-600€ ja käytettyinä n. 250- 350€.

Klarinetti

Klarinetti on monipuolinen puupuhallin, josta saadaan tarvittaesssa kirkas ja notkeä ääni kuin myös lämmin ja pehmeä alarekisteristä. Klarinetin ääni syntyy suukappaleeseen kiinnitetystä ruokolehdykästä. Soitin sopii monenlaiseen musiikkiin, niin kansanmusiikkiin, jazziin ja rockiin kuin taidemusiikkiin. Puhallinorkesterissa klarinetille annetaan niin solistisia tehtäviä kuin säestyskuvioita. Klarinetilla on mukava soittaa myös pienyhtyeellä 2-3 soittajan kesken tai pianon säestyksellä.

Klarinetinsoiton voi aloittaa jo 7-9-vuotiaana, mutta vanhempanakin ehtii vielä hyvin. Mitään erityisiä fyysisiä ominaisuuksia ei edellytetä, kunhan suusta löytyvät pysyvät etuhampaat ja käsissä on riittävästi kokoa. Aloitussoittimeksi käy muoviklarinetti, jonka voi vuokrata itselleen. Myöhemmin soittamisen edistyttyä voi hankkia oman puisen klarinetin (noin 500-1000 euroa). 

Saksofoni

Saksofoni on metallista tehty puupuhallin, jonka ääni syntyy klarinetin tapaan ruokolehdykästä. Soitin on tärkeä osa jazzyhtyeitä ja big bandejä ja sen yleisimmät perheenjäsenet altto- ja tenorisaksofoni kuuluvat myös puhallinorkesteriin. Saksofoninsoiton voi aloittaa alttosaksofonilla noin 9-vuotiaana, kunhan soitinta jaksaa kannatella ja soittajan sormet ovat kasvaneet riittävän pitkiksi. Tenorisaksofoni on suurenpi ja painavampi, joten se vaatii vähän riskimpää soittajaakin (aloitusikä noin 11-13 vuotta). Soittimeen voi myös siirtyä, kun on oppinut puhallustekniikan ja sormitusten perusteet joko nokkahuilulla, huilulla tai klarinetilla. Yhtä hyvin soittamisen voi aloittaa vanhempana tai vielä aikuisena. Saksofonin rosoinen ja vahva ääni miellyttää monia, mutta siitä saa myös korkeita ja heleitä ääniä. Saksofoni onkin nykyään yksi suosituimmista ja käytetyimmistä soittimista. 

Soittamisen makuun pääsee aluksi vuokrasoittimella, oman ehtii hankkia myöhemmin. Uudet saksofonit maksavat noin 500-700 euroa, mutta vähän käytetty saksofoni (esim. Yamaha, Yanagisawa, Buffet tai Selmer) voi olla edullisempi ja silti ihan hyvä vaihtoehto.

Vaskisoittimet (trumpetti, käyrätorvi, baritonitorvi, pasuuna, tuuba)

Vaskisoittimien sopivana aloitusikänä pidetään ikävuosia 8-12, kuitenkin aikaisintaan vasta kun ylä- ja alaleuan pysyvät hampaat ovat juurtuneet paikoilleen maitohampaiden lähdettyä. Kaikkien vaskipuhaltimien harjoittelu vaatii säännöllistä päivittäistä toistoa ja varsinkin alkuvaiheessa erityistä kärsivällisyyttä, kun suukappaleeseen pöristelemällä etsitään oikeita äänenkorkeuksia ja kaunista tasaista sointia. Trumpetti kevyimpänä vaskisoittimena sopii kaikkein nuorimmille vasta-alkajille, mutta esim. pasuunansoiton aloittamisen edellytyksenä on riittävä käsien pituus soittajalla. Tuuba suurimpana ja painavimpana vaskisoittimena vaatii voimaa varsinkin soittimen liikuttelussa paikasta toiseen.

Oikean soittotekniikan löydyttyä vaskisoitto on yllättävän kevyttä. Komedioiden ja sarjakuvien esittämä naama punaisena puhkuminen on osaavalle vaskisoittajalle vierasta. Sen sijaan yleinen käsitys torvensoittajien lupsakkuudesta ja hyväntuulisuudesta pitää täysin paikkansa! Soitin kannattaa aivan aluksi vuokrata ja vasta sitten jos soitin tuntuu oppilaalle sopivalta, kannattaa harkita oman soittimen hankintaa. Trumpettien, käyrätorvien ja pasuunoiden laadukkaat oppilasmallit maksavat 400 - 500 eurosta ylöspäin. Soitinliikkeissä saattaa olla myynnissä erinomaisessa kunnossa olevia käytettyjä soittimia em. hintaa halvemmalla. Oppilasmallin tuubien hinnat alkavat n.2000 eurosta. Käytetty soitin on myös tässä tapauksessa varteenotettava vaihtoehto. Vaski- ja puhallinsoiton parhaat hetket koetaan yhteissoitossa - harjoituksissa ja keikoilla kavereiden kanssa!

Rummut

Sopiva aloitusikä 7-10 v. Rumputunneilla harjoitellaan raajojen itsenäistä motoriikkaa ja eriyttämistä, joten hyvästä keskittymiskyvystä ja perusmotoriikasta on hyötyä. Rummut ovat olennainen osa 1900- ja 2000-luvun populaarimusiikkia ja tuntien sisältö palvelee suurimmaksi osaksi siihen liityviä osatekijöitä, mutta tunneilla käydään läpi myös käsilyömäsoittimia, kuten conga-rumpuja tai klassisten orkesterisoittimien perusteita ja tuntemusta. Rumputunnit ovat loistava ponnahduslauta aloittaa bändi- tai orkesterisoitto.

Harjoittelu edellyttää oman soittimen hankintaa. Rumpusettejä saa joko akustisena tai sähköisenä. Hinnat lähtevät käytettynä 200-300 €:sta ylöspäin. Pienten soitto-oppilaiden settiä ostettaessa on otettava huomioon rumpusetin koko etenkin akustisissa rummuissa. Monet valmistajat tekevät juniori rumpusettejä, jotka soveltuvat hyvin pienikokoisille rumpalin aluille mahdollistaen oikeat soittoasennot. Autan mielelläni soittimen etsimisessä.

Laulu

Laulunopetus on suunnattu lukioikäisille ja sitä vanhemmille oppilaille. Poikkeustapauksessa oppilas voi olla yläasteikäinen. Tunneilla opetellaan laulamisen perustekniikoita erilaisten harjoitusten ja monipuolisen ohjelmiston avulla.