Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Keuruun pääkirjastossa on kotiseutukokoelma ja kotiseutuarkisto.

Kotiseutukokoelma

Pääkirjastossa sijaitsevaan kotiseutukokoelmaan hankitaan Keuruuta käsittelevää sekä keuruulaisten tekijöiden julkaisemaa aineistoa, yksi kappale kutakin. Kokoelmaan hankitaan kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta, av-aineistoa ja alueen lehtiä. Kaunokirjallisuudesta hankitaan kaikki Keuruulle sijoittuva sekä nk. kotiseutuhenkilöiden kirjoittama kirjallisuus.

Tietokirjallisuuden osalta tekijöihin sen sijaan ei sovelleta kotiseutuhenkilön määritelmää, vaan hankittavien teosten sisällön on liityttävä joltain osin Keuruuseen. Kotiseutukokoelmaan hankittava musiikkiaineisto liittyy paikkakunnan musiikkielämään.

Hankittavat kuvatallenteet voivat olla esimerkiksi Keuruuta kuvaavia tai siellä tehtyjä, tai joku keskeinen henkilötekijä (käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijä) voi olla kotiseutuhenkilö. Koska kotiseutukokoelma on arkistoluonteinen, siihen liitettävillä kuvatallenteilla ei tarvitse välttämättä olla lainaus- tai kirjastokäyttöoikeuksia.

Aineisto pyritään hankkimaan heti ilmestymisen jälkeen. Lahjoitusten myötä voidaan paikata kokoelman aukkoja tai korvata kotiseutukokoelman huonokuntoista aineistoa paremmalla. Kotiseutukokoelma säilytetään pysyvästi, eikä siitä tehdä poistoja. Kotiseutukokoelman aineisto ei ole lainattavissa, mutta useimmista teoksista on kirjastossa lainakappaleet. Teoksista voi ottaa myös jäljenteitä.

Kotiseutuosasto sijaitsee pääkirjaston alakerrassa ja se on vain lukusalikäyttöön. 

Keuruun kaupunginkirjasto säilyttää Suur-Keuruun sanomien ja myöhemmin SuurKeuruun sidottuja vuosikertoja, joita voi lukea kirjaston alakerrassa.

Digitaalinen kotiseutuaineisto

Keuruun kirjasto ylläpitää keuruunveraja.fi -kotiseutusivustoa, jonne kerätään Keuruuta ja sen asukkaita koskevaa perinnetietoa. Sieltä löytyy tekstejä, valokuvia sekä äänitteitä. Näin keuruulainen kulttuuriperintö on saavutettavissa kaikkialla sähköisessä muodossa.

Voit tarjota tekstejäsi ja muuta materiaalia sivustolle. Tietojen syöttö tapahtuu kirjaston toimesta. Myös julkaistavan aineiston tekijänoikeudet tulee olla tiedossa.

Keuruun kaupunginkirjasto on digitoinut Keuruun joulu -lehtiä. Ne löytyvät valtakunnallisen finna.fi-hakupalvelun kautta.