Keuruun JOPO järjestää kansalliset joustavan perusopetuksen (JOPO) päivät ’Joustavasti työelämään: Yhteisöllinen näkökulma’ Laukaan Peurungassa 24.-25.4.2025
Keuruun yhteiskoulun yläkoulun JOPO- luokka järjestää jo perinteeksi muodostuneet joustavan perusopetuksen kaksipäiväiset kansalliset JOPO- päivät Laukaan Peurungassa 24.-25.4.2025. Tapahtuma järjestetään osaksi oppimisprojektina, missä oppilaat oppivat ’oikean rahan’- tilanteiden kautta.
Paikalle saapuu noin 90 koulutusalan ammattilaista, yrittäjiä sekä muita JOPO:n yhteistyökumppaneita ympäri Suomea. JOPO- päivillä on perinteisesti ollut tärkeää teorian ja käytännön vuoropuhelu – >JOPO- toiminnan ’käyttäjälähtöinen’ aktiivinen kehittäminen. Toimintaa on kehitetty ja oltu mukana kehittämässä paikallisesti, seudullisesti, kansallisesti sekä kansainvälisesti.
Tämän vuoden JOPO- päivien otsikkona on 'Joustavasti työelämään: Yhteisöllinen näkökulma'. Otsikko vie meidät JOPO- toiminnan ytimeen – Koulun ulkopuolisten oppimisympäristöjen tulokselliseen hyödyntämiseen koulukiinnittymisen lisäämiseksi.
Tilaisuuden avaa opetusneuvos Riia Palmqvist Opetushallituksesta esityksellä viime aikoina paljon puhuttaneesta perusopetuksen tuen uudistuksesta.
”Tuen uudistus tuo merkittävän muutoksen. Koulujen täytyy tarkastella omaa toimintakulttuuriaan ja toimintaperiaatteitaan uusin silmin. Mitkä ovat ne tavat, joilla tuen tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman paljon ryhmässä ja yhteisöllisesti? Miten ja kenelle erityisopettajan antama opetus annetaan? Onko yhteissuunnittelussa ja yhteistyössä vielä käyttämättömiä voimavaroja? Opetushallituksella ei ole tähän valmiita ratkaisuja, mutta perusteet on uudistettu ja nyt on paikalliset työn aika”, (Palmqvist).
JOPO- päivien ensimmäinen keynote- puhuja on koulukiinnittymiseen liittyvän tutkimuksen kärkinimi yliopistonlehtori ja apulaisprofessori Tuomo Virtanen. JOPO- toiminnassa on kyse nimenomaan koulukiinnittymisestä. Tuomon Keynote- puhe on nimeltään 'koulupoissaolot'.
”Kouluun kiinnittymisellä viitataan oppilaan käsityksiin koulutuksen arvostuksesta ja tavoitteista, tunneperäisiin kokemuksiin koulunkäynnistä sekä opiskeluun liittyvään aktiiviseen sitoutumiseen koulutuksellisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Joustava perusopetus (JOPO) on keino edistää kouluun kiinnittymisen kaikkia ulottuvuuksia toiminnallisen kiinnittymisen kautta, erityisesti paikallisyhteisössä tapahtuvien tuottavan työn työjaksojen avulla. Hyvin toimiessaan JOPO lisää oppilaiden kokemusta koulunkäynnin merkityksellisyydestä, vahvistaa osallisuuden ja vastuullisuuden tunnetta, kehittää yhteistyötaitoja ja tukee ammatillisen identiteetin muodostumista sekä vähentää koulupoissaoloja. Tässä luennossa käsitellään oppilaan kouluun kiinnittymistä koulunkäynnin haasteita ennalta ehkäisevänä ilmiönä sekä tarkastellaan koulupoissaoloja ja niihin puuttumista”, (Virtanen).
Viime vuoden seminaaripalaute huomioiden, pääpaino pidetään 'keskustelevassa otteessa'. Yhteisten keskustelujen tueksi saadaan 'inputtia' kansanedustajalta (Sinuhe Wallinheimo), yrittäjältä, työpaikkaohjaajalta, hyvinvointikoordinaattorilta, JOPO- toimijoilta, entiseltä JOPO- oppilaalta... JOPO:n vaikuttavuus koulukiinnittymisen työkaluna on kiistaton. Siksi siitä on aikoinaan säädetty myös Perusopetusasetus (2009).
-’Koska kyseessä ns. toiminnallisen oppimisen seminaari, päästään sen aikana myös oppimisvierailulle – Peurungan Korsumuseoon’
Perjantain 25.4.2025 JOPO- päivien keynote- puheenvuoron meille tulee pitämään toiminnallisen oppimisen suurlähettiläs, osaamispäällikkö Juha Lahtinen TAMK:ista. Hän on ollut mukana kehittämässä JOPO- toimintaa sen alkumetreistä alkaen.
"Joustava perusopetus oli alusta asti toimintamalli, joka tuli vakiinnuttaa uutena toimintamallina perusopetukseen. Se oli tarkoitettu nuorille, jotka opiskelussaan hyötyisivät toiminnallisista ja työpainotteisista työmuodoista.
Nykyisin jopo-pedagogiikka resonoi hyvin aina vain työelämäläheisemmän ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulutuksen kanssa. Jopoilu on osin elämäntapa meille tartunnan saaneille – ja se on hyvä juttu.
Uskon vahvasti ajatukseen siitä, että voimme ehkäistä sosiaalisia ongelmia pedagogisin keinoin ja kehittää osaamista ja hyvinvointia laaja-alaisesti jopomaisella toiminnalla.
Tampereen Ammattikorkeakoulun pedagogiset periaatteet voisivat soveltuvin osin olla myös Joustavan Perusopetuksen pedagogisia periaatteita: Oppimislähtöisyys, Yhteisöllisyys ja osallistuvuus, Kestävä tulevaisuus ja Työelämän kehittämisasiantuntijuus.
Vaikka joustava perusopetus tapahtuu perusopetuksen yhteydessä, on sen vahva tarkoitus varmistaa ja vahvistaa oppijan kyvykkyyksiä jatkaa toisen asteen koulutuksessa. Olennainen osa kaikkea ohjauksellista pedagogista toimintaa on auttaa oppijoita kaltevalta pinnalta tukevalle maaperälle, oman elämänsä auton takapenkiltä kuljettajan paikalle”, (Lahtinen).
Lisätietoja osoitteesta: https://joustava-perusopetus.tapahtumiin.fi/fi/