Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Keuruun kaupunki on mukana osatoteuttajana elokuussa 2019 käynnistyneessä Joustavat koulutusmallit yhdessä yrityselämän kanssa -hankkeessa. Hanke on osa Seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuuden edistämistä tukevaa hankekokonaisuutta.

Hankkeen lähtökohta on osaavan työvoiman ja koulutuksen saatavuus Keuruulla.

Osaavan työvoiman saatavuus vaikuttaa kaupungin elinvoimaan, yritysten olemassa oleviin ja tuleviin sijoituspäätöksiin sekä koulutusorganisaatioiden toteutusmalleihin. Tässä tilanteessa vaaditaan uusia joustavia koulutusmalleja ja uudistuneen lainsäädännön konkreettista hyödyntämistä niin toisella asteella kuin korkeakoulutuksessa. Teknologian nopea kehittyminen edellyttää yritysten, työvoimaviranomaisten, elinkeinotoimijoiden ja koulutuksen järjestäjien entistä tiiviimpää yhteistyötä sekä muutosrohkeutta kokeilla täysin uudenlaisia ratkaisuja laajemmin osaavan työvoiman saatavuuteen.

Hankkeen toteutus 8/2019 - 31.12.2021

Hankkeessa tehtyä:

Seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuutta edistävien hankkeiden 2019–2021 tulokset kokoava julkaisu (seutukaupunkiosaajat.fi)

Seutukaupunkiosaajat-blogi: Tutustu tästä Seutukaupunkiosaajat blogiin (blogspot.com)

Seutukaupunkiosaajat-julkaisu Lue uusimmasta Seutukaupunkiosaajat julkaisusta (issuu.com), mitä hankkeissa on tehty viime syksyn aikana.

Joustavia koulutuspolkuja Keuruulta (seutukaupunkiosaajat.blogspot.com)

Kone- ja tuotantotekniikkaa yrityksessä opiskellen (munkeuruu.fi)

Seutukaupungit kasiluokkalaisten silmin (seutukaupunkiosaajat.blogspot.com)

Yhteystiedot

Heli Antila
projektipäällikkö
puh. 040 141 7845
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Projektipäällikkö työskentelee hankkeessa 40% työajalla.

Tästä linkistä pääset hankkeen tietosuojaselosteeseen (pdf).

Toteuttajat

Koulutuskeskus Brahe toimii hankkeen päätoteuttajana ja Keuruun lisäksi osatoteuttajina toimivat Iisalmen, Kurikan, Imatran ja Varkauden kaupungit, Salon seudun, Lounais-Suomen, Itä-Savon sekä SASKYn koulutuskuntayhtymät, Kristiinankaupungin elinkeinokeskus sekä Ylivieskan teknologiakylä YTEK Oy. Lisäksi verkostokumppaneina toimivat Alavuden, Forssan, Heinolan, Kauhajoen ja Kokemäen kaupungit sekä Länsirannikon koulutus Oy WinNova.

Seutukaupunkiosaajat.fi -sivustolta löydät tiivistelmän seutukaupunkiverkoston hankesuunnitelmasta.

keuruu logo aalto 02  Etelä-Pohjanmaan liiton logo.   Seutukaupungit logo

HT Laser -opintopolku

Uudenlainen yhteistyö luo työssäoppimispainotteisen mahdollisuuden opiskella kone -ja tuotantotekniikkaa Keuruulla.

HT Laser -opintopolkumalli suunnitellaan yhteistyössä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian ja Saskyn Mäntän Seudun koulutuskeskuksen sekä HT Laser Oy:n kanssa. Uudenlainen yhteistyö ja pilottipolku ovat osa Joustavat koulutusmalli yhdessä yrityselämän kanssa -hanketta, jossa Keuruun kaupunki on mukana.

Syksyllä 2020 alkaneista ja alkuvuonna 2021 alkavista koulutuksien haetaan opiskelijoista pilottiryhmään, jonka ensimmäinen työssäoppimisjakso toteutetaan (korona-tilanteen salliessa) keväällä 2021. Tavoitteena on luoda uudenlainen toimintatapa, jonka tuloksena HT Laser -mallin opinnot saadaan osaksi oppilaitosten tarjontaa pysyvästi.

Idea tähän yhteistyöhön tuli Joustavat koulutusmallit -hankkeen ohjausryhmän kokouksessa, jossa esiteltiin, miten oppilaitosyhteistyötä toteutetaan Iisalmelaisessa E-Avenue yrityksessä, joten yhteistyössä kartoitettiin minkälaisella mallilla, tätä voidaan Keuruulla toteuttaa.

Pitkäjänteistä yhteistyötä

Kuten sanotaan hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty. Yhteistyö lähti liikkeelle siitä, että molempien oppilaitosten opettajat keskustelivat ja kävivät käytännössä läpi, kuinka hyvin eri tutkinnonosat saadaan opetettua yrityksessä ja mitkä osat on parempi opiskella koulussa. HT Laser -opintopolun tavoitteena on, että opiskelijat ovat vain jonkin verran mukana tietopuolisen aineiden opiskelussa Jyväskylässä tai Mäntässä.

Työpaikalla tapahtuva ohjaus on uudenlaista yhteistyötä oppilaitosten välillä ja kevään 2021 pilottiryhmä on ensimmäinen lajiaan, oppilaita voi ohjata sekä Gradian että Saskyn opettajat. Lisäksi opiskelijoiden ohjaamisesta vastaavat HT Laserin kokeneet työpaikkaohjaajat.

HT Laser Oy:n näkökulmasta tavoitteena on löytää osaavaa työvoimaa, tässä mallissa hyvät tyypit erottuvat ja heitä pystytään tarpeen mukaan sitouttamaan yritykseen jo opiskeluvaiheessa. Yrityksellä on hyviä kokemuksia aiemmasta oppilaitosyhteistyöstä molempien toimijoiden kanssa ja siksi ajatus uudenlaisen mallin luomisesta vaikutti heti mielenkiintoiselta idealta. Pilottivaiheen jälkeen tavoitteena on laajentaa yritysverkostoa.

HT Laser –opinpolku

HT Laser -opinpolku on osa Keuruun Joustavat koulutusmallit yhdessä yrityselämän kanssa -hanketta. Siinä pyritään varmistamaan osaavan työvoiman saatavuus Keuruulla. HT Laser -opinpolussa on mukana kahden oppilaitoksen, Gradian ja Saskyn, kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoita.

Hankkeen rahoittajia ovat: Keuruun kaupunki, Etelä-Pohjanmaan liitto, Seutukaupungit.

HT Laser -opinpolku esite (pdf)

Sinä

 • Peruskoulun päättävä
 • Työtön nuori tai aikuinen
 • Alan vaihtaja
 • Pitkäaikaistyötön
 • Metallialasta kiinnostunut
 • Keuruun seudulta tai mistä vain

Sopii hyvin myös naisille!

Miten?

 • Valmentava koulutus: Valmentavia koulutuksia järjestävät TE-palvelut ja oppilaitokset.
 • Joustava haku: Voit hakea opiskelemaan milloin vain.
 • Osaamisen tunnistaminen: Aiemmasta osaamisestasi on hyötyä.
 • Ota yhteyttä: HT Laser, Gradia tai Sasky

HT Laser

Wanted: motivoitunut, neuvokas, teknologiasta ja kehittämisestä kiinnostunut, omatoiminen.

Tarjoamme: monipuolisen ja kehittyvän kansainvälisen työympäristön levyseppähitsaajana, CNC-koneistajana, särmääjänä tai monipuolisena metalliosaajana. Kasvuun tarvitaan osaavaa työvoimaa!

Opiskelu

 • Opiskelijan tukena: opettajat, HT Laser
 • Konetekniikka, tuotantotekniikka
 • Näyttö: käytännön työtehtävissä
 • Koulutus: ei pelkkää pulpetissa istumista
 • Pääoppimisympäristö: HT Laser Keuruu

Opiskelu- ja tukimahdollisuuksia

Aikuiskoulutustuki, oppisopimus, palkkatuki, opintotuki, omaehtoisten opintojen tuki, työttömyysetuudella, työkokeilu. Ole yhteydessä TE-palveluihin ja Kelaan!