Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Tälle sivustolle on koottu eri kanavia ja palveluntuottajia, joilta voi hakea apua talouteen liittyviin asioihin.

 Kädet.jpeg

Kansaneläkelaitos (KELA)

Kelasta voi saada etuuksia moneen eri elämäntilanteeseen. Kela tukee esimerkiksi lapsiperheitä, opiskelijoita, työikäisiä ja eläkeläisiä. Kelasta saa etuuksia myös sairauden, vamman tai toimintakyvyn heikentymisen takia.

 Kela.jpeg

Kelan Keuruun palvelupiste palvelee vain ajanvarauksella osoitteessa Keuruuntie 9, 42700 Keuruu

Lue lisää etuuksista osoitteesta: www.kela.fi/kelan-etuudet

Ajanvarausnumerot löydät osoitteesta: www.kela.fi/soita-kelaan

 

 Keski-Suomen hyvinvointialue (Hyvaks)

Hyvaks.jpeg

 

Keski-Suomen hyvinvointialue tarjoaa apua taloudelliseen tilanteeseen. Tukimuotoina mm: 

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä. Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää, jos henkilöllä tai perheellä on erityisiä tarpeita tai olosuhteet sitä vaativat. Henkilön tai perheen erityisenä tarpeena tai olosuhteena voidaan pitää esimerkiksi pitkäaikaista toimeentulotuen saamista, pitkäaikaista tai vaikeaa sairautta sekä lasten harrastustoimintaan liittyviä erityisiä tarpeita. Täydentävän toimeentulotuen myöntämisen kriteerit Keski-Suomen hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen on kirjattu erilliseen asiakirjaan.

Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on edistää henkilön ja perheen sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista suoriutumista sekä ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta. Ehkäisevälle toimeentulotuelle ei ole yksiselitteisiä myöntämisen kriteerejä, vaan viranhaltijat käyttävät sitä myönnettäessä laajaa harkintaa.

 

Sosiaalinen luototus

Sosiaalinen luototus on sosiaalihuoltoon kuuluvaa luotonantoa, jolla pyritään ehkäisemään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistämään itsenäistä suoriutumista. Sosiaalista luottoa myönnetään Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaalisen luototuksen rahaston varojen puitteissa sekä hyvinvointialueen määrittelemien, lainsäädännön asettamat edellytykset huomioivien myöntöperusteiden mukaisesti. Hyvinvointialueen asukkailla ei ole subjektiivista oikeutta sosiaaliseen luottoon.

Sosiaalinen luotto voidaan myöntää perustellusta syystä pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta saada kohtuuehtoista luottoa esim. vakuuksien puuttumisen tai luottohäiriömerkinnän vuoksi. Sosiaalista luottoa voidaan myöntää erilaisiin tarkoituksiin, jotka ehkäisevät taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistävät henkilön ja perheen itsenäistä suoriutumista.

Perusteltuja syitä luoton myöntämiseen voivat olla esimerkiksi:

  • talouden hallintaan saattaminen
  • velkakierteen katkaiseminen
  • kodin hankinnat
  • kuntoutumisen tai työllistymisen edistäminen
  • asumisen turvaaminen
  • sosiaalisen kriisin ylittäminen
  • muu hakijan itsenäiseen selviytymiseen vaikuttava asia kuten vakuuksien puuttuminen tai maksuhäiriömerkintä.

Lisätietoja osoitteesta: www.hyvaks.fi/palvelumme/sosiaalinen-luototus

 

Pyydä apua-nappi

Pyydä apua -nappi on Hyvaks:in tuottama matalan kynnyksen sähköinen yhteydenottokanava nuorten ja perheiden palveluihin, jonka kautta saat ohjausta ja neuvontaa oikeanlaisen avun piiriin. Apua voit pyytää nimettömänä. Apua pyytäessäsi sinun ei tarvitse tietää, mihin palveluun tai kehen ammattilaiseen tulee olla yhteydessä.

Pyydä apua -napin yhteydenottosi vastaanottanut sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen ottaa 1–3 arkipäivän kuluessa yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse.

Pyydä apua -napin löydät tästä: https://hyvaks-prod.azurewebsites.net/asiointi/pyyda-apua-nappi

 

Ruoka-apu

Ruoka-apua tarjoavat paikallisesti tarjoavat seurakunnat.

 

Ostoskassit.jpeg

Keuruun seurakunta (Evankelis-luterilainen kirkko) jakaa hävikkiruokaa ja osto-osoituksia. Apua saa ottamalla yhteyttä diakonia-työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.keuruunseurakunta.fi/yhteystiedot/diakonia

Keuruun helluntaiseurakunta jakaa osto-osoituksia. Apua saa ottamalla yhteyttä pastoreihin. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.keuruunhelluntaiseurakunta.fi/yhteystiedot

 

Asumisneuvonta

 

Avaimet.jpeg

Kuluttajaliitto tarjoaa neuvontaa asuinhuoneistojen huoneenvuokrasuhteisiin (mukaan lukien vuokranvälitys) liittyvissä asioissa vuokralaisille ja vuokranantajille, asunto-osakeyhtiöön liittyvissä asioissa osakkaille ja asumisoikeusasumiseen liittyvissä kysymyksissä asumisoikeuden haltijoille sekä osaomistusasukkaille.

Maksuton puhelinneuvonta palvelee maanantaisin klo 14.00–16.00, tiistaista perjantaihin klo 11.00–13.00 sekä tiistaisin klo 17.00–19.00 numerossa 09–454 22 130 (vain mpm/pvm).

Lisätietoja osoitteesta: www.kuluttajaliitto.fi/hankkeet/asumisneuvonta/

 

Talous- ja velkaneuvonta 

Talous- ja velkaneuvonnassa annetaan yksityishenkilölle ja elinkeinoharjoittajille tietoa ja neuvontaa talouden ja velkojen hoidosta, avustetaan heitä taloudenpidon suunnittelussa sekä selvitetään talouteen liittyvien ongelmien ratkaisumahdollisuuksia.

 

Katso lisätietoja talous- ja velkaneuvonnasta oikeusavun neuvontasivustolta.

Yhteydenotot ja ajanvaraus

Keuruun alueen lähin oikeusaputoimisto on Keski-Suomen oikeusaputoimisto, joka sijaitsee Jyväskylässä. Katso Keski-Suomen oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnan yhteystiedot tästä linkistä.

Asiakkaat voivat olla yhteydessä Jyväskylän toimipaikkaan:

 

Tukea ja rahoitusta yhdistyksille

Money.jpeg

Keski-Suomen yhteisöjen tuki ry on koonnut eri yhdistyksille suunnattuja rahoitus- ja tukimahdollisuuksia sivuilleen. Lue lisää osoitteesta: https://www.kyt.fi/ajankohtaista/rahoitusvinkkeja/