Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Elintarvikevalvonta on merkittävä valvontasektori terveydensuojeluviranomaisen vastuualueella. Elintarvikevalvonnalla suojataan kuluttajaa elintarvikkeiden aiheuttamilta terveydellisiltä ja taloudellisilta riskeiltä.

Elintarvikevalvonta kohdistuu elintarvikkeiden valmistukseen, pakkaamiseen, kuljetukseen, myyntiin, tarjoiluun ja mainontaan sekä alkutuotantoon. Elintarvikevalvonnan kohteina ovat mm. elintarvikkeiden tuotantotilat, elintarvikemyymälät, ravintolat, laitoskeittiöt, torit jne. Valvontaa suoritetaan elintarvikevalvontasuunnitelman mukaisesti.

Viranomaisvalvonnan rinnalla on vuodesta 1995 alkaen ollut omavalvonta. Lainsäädännön velvoittamana elintarvikealan toimijan tulee olla selvillä valmistamiensa tai tarjoilemiensa elintarvikkeiden mahdollisesti aiheuttamista riskeistä. Riskien hallintaa varten laaditaan toiminnan omavalvontasuunnitelma.

Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto valvoo, että elintarvikealan toimijat noudattavat toiminnassaan laadittua omavalvontaohjelmaa.

Elintarvikealan toimijoiden tulee olla yhteydessä ympäristöterveystarkastajaan, kun

  • perustetaan elintarvikehuoneistoa, esimerkiksi ravintolaa
  • suunnitellaan tilojen muuttamista ja korjausta
  • elintarvikehuoneiston toiminta lopetetaan
  • toimija vaihtuu
  • suunnitellaan elintarvikkeiden tilapäistä myyntiä tai tarjoilua esim. myyjäisissä ja erilaisissa tapahtumissa
  • epäillään ruokamyrkytystä

Jos epäilet syömäsi ruoan tai juoman aiheuttaneen sinulle ruokamyrkytysoireita, ilmoita siitä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoitus tulee tehdä sen alueen viranomaiselle, jossa elintarvikehuoneisto (esim. ravintola, kahvila, työpaikkaravintola tai kauppa) sijaitsee.

Voit tehdä ilmoituksen ruokamyrkytyksestä Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimistoon sähköisellä lomakkeella.

Sähköinen ruokamyrkytyksen ilmoituslomake (webropol-kysely) 

Vastuualueet

  • Keuruu, Virrat: Ympäristöterveystarkastaja Rebekka Kinnunen 
  • Mänttä-Vilppula, Ruovesi:Ympäristöterveystarkastaja Pirjo Kauma
  • Jämsä, Kuhmoinen: Ympäristöterveystarkastajat Terhi Tonteri ja Pia Turkkila

sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.