Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Talousvesi

Terveydensuojeluviranomainen valvoo vesilaitosten toimittaman talousveden laatua. Talousveden tulee täyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1352/2015) laatuvaatimukset ja -suositukset. Tämän toteutumisen varmistamiseksi eri puolilta verkostoa otetaan säännöllisesti näytteitä valvontatutkimusohjelman mukaisesti.

Kaivoveden laadun tulee täyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (401/2001) laatuvaatimukset ja -suositukset. Kaivovesi (rengas- tai porakaivo) kannattaa tutkituttaa muutaman viikon kuluttua kaivon valmistuttua ja jatkossa muutaman vuoden välein tämän jälkeen veden laadun varmistamiseksi.

Ympäristöterveystarkastajaan tulee olla yhteydessä, jos epäillään kaivoveden voivan aiheuttaa terveyshaittaa. Rengaskaivojen yleisimpiä ongelmia ovat liiallinen rauta- ja mangaanipitoisuus, veden happamuus ja pintavesivalumista johtuvat mikrobiologiset riskit. Porakaivoveden osalta kannattaa huomioida arseeni ja radon.

Jos epäilet juomasi veden aiheuttaneen sinulle ruokamyrkytysoireita (esim. ripuli, oksentelu, vatsakivut, pahoinvointi, kuume) ilmoita siitä kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit tehdä ilmoituksen sähköisellä lomakkeella Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimistoon.

Talousveden saastumisepäilyn Sähköinen ilmoituslomake

Talousvesivalvonnan vastuuhenkilöt

  • Keuruu, Virrat: ympäristöterveystarkastaja Juha Korpela
  • Ruovesi: ympäristöterveystarkastaja Marko Mikkanen
  • Jämsä, Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula: ympäristöterveystarkastaja Piia Pesonen

Uimavesi

Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto valvoo yleisten uimarantojen ja pienten yleisten uimarantojen uimaveden laatua. Uimaveden tulee täyttää Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 177/2008 asettamat laatuvaatimukset.

Yleiset uimarannat: Uimarantaluettelot löytyvät kunkin kunnan omilta internetsivuilta.

Uimavesiprofiilit

 Jämsä
 Uimaveden laatuluokka erinomainen
 Särkijärven uimaranta (pdf)
Varpaisen uimaranta (pdf)
  
KuhmoinenVirrat
Uimaveden laatuluokka erinomainenUimaveden laatuluokka erinomainen
Kuhmoisten uimaranta (pdf)Kalettoman uimaranta (pdf)

Jos epäilet uimaveden uimarannalla tai uima-altaassa aiheuttaneen sinulle oireita (esim. ripuli, oksentelu, vatsakivut, pahoinvointi, kuume) ilmoita siitä kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit tehdä ilmoituksen Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimistoon alla olevalla sähköisellä lomakkeella.

Uimaveden saastumisepäilyn sähköinen ilmoituslomake

Uimavesien vastuualueet

  • Keuruu, Virrat; Ympäristöterveystarkastaja Juha Korpela
  • Ruovesi, Mänttä-Vilppula: Ympäristöterveystarkastaja Marko Mikkanen
  • Kuhmoinen, Jämsä: Ympäristöterveystarkastajat Piia Pesonen, Jenni Lukkarla 

sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.