Keuruu on päässyt mukaan Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Tavoitteenamme on varmistaa, että kaikkien lasten ääni ja tarpeet tulevat kuulluiksi kaupungin palveluissa ja että kaikki keuruulaislapset voivat elää turvallista lapsen arkea kaupungissamme. Mallissa lapsia ovat alle 18-vuotiaat. Kahden vuoden pitkäjänteisen kehittämistyön jälkeen tulokset arvioidaan ja Keuruu voi saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.
Suuri osa lasten ja nuorten hyvinvointiin vaikuttavista päätöksistä tehdään kunnissa. Työskentelemällä malliin tehdyn Keuruun oman toimintasuunnitelman mukaisesti vahvistamme lapsen oikeuksien toteutumista kunnan päätöksenteossa ja palvelujen järjestämisessä. Tässä työssä apunamme on Unicefin lapsiystävällinen kunta -malli, joka perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyöstä vastaa Keuruulla monitoimijainen koordinaatioryhmä, johon kuuluu edustajia hallintopalveluista, teknisistä palveluista, kasvun ja hyvinvoinnin palveluista sekä edustajat Keski-Suomen hyvinvointialueelta, Keuruun nuorisovaltuustosta, kaupunginhallituksesta ja kasvun ja hyvinvoinnin lautakunnasta.
Kehittämistyö Keuruulla käynnistyi vuonna 2020, kun kaupunki haki edellisen vuoden lopussa mukaan malliin ja tuli siihen hyväksytyksi. Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli koskee kaikkia kaupungin palvelualueita ja hallintoa. Työn alkaessa on tehty alkukartoitus kaupungin nykytilasta sekä selvitetty lasten näkemyksiä. Lapsiystävällinen kunta- toimintasuunnitelman viisi kehittämiskohdetta valittiin kartoitusten perusteella ja niiden parissa työskennellään vuodet 2023–2024.
Ajankohtaista kehittämistyössä
- 2020 Aloitus mallissa ja lapsen oikeuksiin tutustuminen
- 2021 Alkukartoituksen tekeminen, joka pohjautuu lasten kokemuksiin, mallin lapsenoikeusmittareihin ja kunnassa jo olemassa olevaan tietoon lasten hyvinvoinnista.
- 2022 Koordinaatioryhmän uudelleenjärjestely ja toimintasuunnitelman tavoitteiden ja toimenpiteiden valmistelu
- 2023 Toimintasuunnitelman hyväksyminen
- 2023–2024 Toimeenpanoaika
- 2025 Mahdollinen 1. Lapsiystävällinen kunta -tunnustus
Tunnustuksen myöntäminen
Lapsiystävällinen kunta -tunnustus myönnetään sitoutuneesta ja aktiivisesta kehittämistyöstä lapsen oikeuksien edistämiseksi.
Mallissa mukana olo ei tokikaan tarkoita, että lasten huomiointi aloitetaan Keuruun kaupungilla tai sen kumppaneilla vasta Unicef-yhteistyön myötä. Lapsiystävällinen kunta -malli tuo kuitenkin työhön arvokkaita työkaluja ja varmistaa kuulemisen ja huomioinnin laajuuden.
Myönnetty tunnustus on voimassa kaksi tai neljä vuotta ja sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkamista. Perustana on YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja Unicefin kansainvälinen malli Child Friendly Cities.
UNICEFin lapsiystävällinen kuntatyön yleiset tavoitteet
- jokainen lapsi tuntee olevansa arvokas
- jokainen lapsi saa elää turvassa
- jokainen lapsi saa harrastaa
- jokaisella lapsella on kavereita ja turvallinen aikuinen
- jokainen lapsi saa äänensä kuuluviin
- jokainen lapsi huomioidaan päätöksenteossa
Keuruun tavoitteet toimintakaudella 2023-2025 Lapsiystävällinen kunta -työssä
1. Kunnan viranhaltijat, työntekijät, luottamushenkilöt ja keskeiset sidosryhmät on perehdytetty lapsen oikeuksiin. Lapsen oikeudet ovat osana kunnan perehdytysohjelmia.
2. Kunta huolehtii, että osallisuus toteutuu lasten jokapäiväisissä kasvuympäristöissä. Osallisuuden edistäminen on ohjaava toimintaperiaate lasten ja nuorten kanssa työskenteleville.
3. Kaupunkiympäristön suunnittelussa selvitetään ja otetaan huomioon lasten kokemuksia ja näkemyksiä. Näin toimitaan prosessin eri vaiheissa ja eri suunnittelutehtävissä, kuten maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa sekä muuten julkisia tiloja suunniteltaessa.
4. Lisätään lasten, nuorten ja aikuisten välistä positiivista ja toiminnallista vuorovaikutusta. Kohtaa ja kohtele lasta ja nuorta tasavertaisena ja arvosta.
5. Kunta ehkäisee syrjintää pyrkimällä vaikuttamaan kuntalaisten asenteisiin.