Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Jäärogaining järjestetään lauantaina 16.3.2024 Keuruulla Keurusselän alueella. Tarjolla on jäätä ja lunta, tasaista ja mäkeä, hienoja maisemia, vuoria ja ties mitä muuta. Alueella ei ole ennen järjestetty jäärogainingia.

 

IMG_20200123_130742_HDR-1.jpg

 

Tapahtumakutsu:
https://jaarogaining.blogspot.com/p/jaarogaining-2024-tapahtumakutsu.html

Jäärogainingissa seikkaillaan jäällä ja keväisessä metsässä neljän tai kahdeksan tunnin ajan 2-5 henkilön joukkueella käyttäen luistimia, suksia, potkukelkkaa, läskipyörää, liukulumikenkiä, lenkkareita tai jotain muuta vastaavaa kulkuvälinettä. Kulkutavan ja -välineen saa valita aivan vapaasti 😊

Mahdolliset vaaralliset jääalueet on merkitty
karttaan.

Lisätietoja tapahtumasta osoitteesta:

https://jaarogaining.blogspot.com/

Mitä on rogaining?

Rogaining eli retkisuunnistus on joukkuelaji. Joukkueen koko on 2–5 henkilöä, ja joukkueessa voi olla miehiä, naisia tai sekä että. Joukkue etenee koko tapahtuman ajan yhdessä. Joukkue ei saa hajaantua.

Rogaining-kilpailu alkaa suunnittelujaksolla, jonka aikana joukkueet suunnittelevat, mitkä rastit heidän kannattaa etsiä ja missä järjestyksessä. Suunnitteluaikaa on kilpailun kokonaispituudesta riippuen yleensä 1–3 tuntia. Rogaining sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille, koska jokainen voi suunnitella reittinsä omaan kuntoonsa ja taitoihinsa sopivaksi.

Rastit saa kiertää vapaavalintaisessa järjestyksessä ja tavoitteena on kerätä määräajassa, joka on jäärogainingissa neljä tai kahdeksan tuntia, mahdollisimman monta pistettä. Määräajasta ei saa myöhästyä. Myöhästymisestä saa miinuspisteitä ja liikaa myöhästyessä koko suoritus hylätään. Jäärogainingissa ei saa myöhästyä yli 30 minuuttia.

Eri rasteista saa eri määrän pisteitä, mikä vaikeuttaa reitin suunnittelua. Arvokkaampi rastipiste ei tarkoita, että rastipiste olisi vaikeampi löytää. Rastipisteen etäisyys lähtöpaikasta ei myöskään vaikuta rastin pisteytykseen.

Tapahtuman aikana saa koska tahansa palata kilpailukeskukseen syömään, juomaan, lepäämään tai vaihtamaan varusteitaan. Pitkäänkin kilpailuun voi näin hyvin osallistua, vaikka ei olisikaan huippukuntoinen kestävyysurheilija. Maastossa voi liikkua juuri itselle sopivaa vauhtia, pitää taukoja niin paljon kuin haluaa ja tulla pois koska tahansa ennen määräaikaa.

Jäärogainingissa arvokkaimmat rastit pyritään sijoittamaan maaston hienoimpiin paikkoihin. Vapaasti valittavan reitin ohella tämä tekee rogainingista erinomaisen lajin kaikille luonnossa viihtyville.

Rogainingissa käytetty kartta on huomattavasti epätarkempi kuin suunnistuskartta. Rastipisteet ovat myös paljon helpompia löytää, kuin suunnistuskilpailuissa. Retkisuunnistustaito riittää. Suunnistuksesta poiketen lajin haastavuus syntyy reitin suunnittelusta ja toteutuksesta annetussa ajassa.

Jäärogainingin erikoisuudet

Jäärogaining sisältää tavallisesta rogaining-tapahtumasta poikkeavia asioita:

Rasteja ei ole merkitty maastoon millään tavalla, mutta ovat selkeitä kohteita.

Leimaaminen tapahtuu älypuhelimella tai tabletilla GPS:n antaman
sijainnin perusteella

Jotkut rasteista eivät ole selkeissä maastokohteissa vaan edellyttävät mm. etäisyyden arviointia esim. rasti voi olla keskellä järveä ilman minkäänlaista maamerkkiä

Karttaa voi lukea ja zoomailla paperiversion lisäksi digitaalisena versiona älypuhelimella tai tabletilla

Kulkea voi useita eri tapoja ja välineitä käyttäen esim. kävellen, juosten, lumikenkäillen, hiihtäen, luistellen, potkukelkkaillen ja pyöräillen. Kulkuvälinettä ja -tapaa saa vapaasti vaihdella tapahtuman aikana. Jäärogaining on multisport-tapahtuma.

Suurin osa tapahtuma-alueesta on järven jäällä. Korkeuserot ovat tästä huolimatta suuret.

 

Lista ilmoittautuneista

Hinnat

Osallistumismaksut ovat seuraavat:

 • 9.3.2023 jälkeen
  • molemmat sarjat 50 euroa / hlö

4h- ja 8-sarjojen osallistumismaksu sisältää

 • Vedenpitävän kisakartan
 • Online-tulospalvelun
 • Peseytymismahdollisuuden
 • Ruokailun

2h-sarja 10 euroa / hlö 15.3.2024 saakka.  Tämän sarjan osallistumismaksu sisältää vain kartan ja tulospalvelun.

Tapahtumakeskus

Tapahtumakeskus sijaitsee osoitteessa Keurusseläntie 14, 42700 Keuruu

Sarjat

 • 2 h
 • 4 h
 • 8 h

Karttoja saa klo 08:15 alkaen. Kaikkiin sarjoihin voi lähteä liukuvasti klo 09 – 14 välisenä aikana. Suunnitteluaikaa voit käyttää niin paljon kuin haluat, mutta kahdeksan tunnin sarjassa on lähdettävä maastoon viimeistään klo 10, jos haluat hyödyntää maksimiajan maastossa. Maali sulkeutuu kaikilla sarjoilla viimeistään klo 18:00 (18:30, jos myöhästyy maksimiajan).

Lyhin kahden tunnin sarja ( 2 h ) on tarkoitettu lajista kiinnostuneiden kokeilusarjaksi. Kahden tunnin sarjaan saa osallistua myös yksin.

Aikataulu

Lauantai 16.3.2024

 • 08:15 Tapahtumakeskus aukeaa ja ilmoittautuminen sekä karttojen jakaminen alkaa
 • 09:00 Liukuva lähtö alkaa
 • 14:00 Keittolounas on tarjolla
 • 14:00 Liukuva lähtö loppuu
 • 18:30 Maali sulkeutuu
 • 19:30 Ruokailu loppuu
 • 20:00 Tapahtumakeskus sulkeutuu

Maastoon saa lähteä liukuvasti klo 09:00 – 14:00 välillä.  Karttoja saa klo 08:15 alkaen.

 

Järjestäjänä toimii MaastoMahti ry.