Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Keuruun kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 19.8.2019 hakea mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Mallin avulla lähdetään totauttamaan Keuruun kaupungin strategiassa olevaa visiota, jonka mukaan Keuruu on lapsiperheiden paratiisi vuonna 2022. Kaupungin tavoitteena on profiloitua lapsiperheiden kaupungiksi, jossa kaikenikäisten on hyvä asua, elää ja harrastaa, ja missä asukkaiden osallisuus korostuu.

UNICEF kertoo tiedotteessaan, että malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.

- "Kunnilla on tärkeä tehtävä edistää lasten ihmisoikeuksien toteutumista. Lapsen oikeudet toteutuvat tai jäävät toteutumatta lasten arjessa. On todella hienoa nähdä, miten kunnat haluavat sitoutua kehittämään pitkäjänteisesti lapsiystävällisyyttään”, sanoo UNICEFin asiantuntija Johanna Laaja.

Lapsiystävällisessä kunnassa lapsen oikeudet toteutuvat jokaisen alle 18-vuotiaan arjessa.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että lasten ja nuorten näkemykset vaikuttavat kunnan päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen.

Lapsiystävällisessä kunnassa tehdään lapsivaikutusten arviointia lapsia koskevista päätöksistä ja talousarviossa ohjataan riittävästi rahaa lapsille suunnattuihin palveluihin. Jokaisella lapsella on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja käyttää palveluita.

Malliin lähteneet kunnat voivat saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahden vuoden kehittämistyön jälkeen.

UNICEFin ja Keuruun kaupungin välinen yhteistyö käynnistyy syksyllä 2020. UNICEFilla on parhaillaan käynnissä Lapsiystävällinen kunta -mallin sisällöllinen uudistamistyö sekä Lapsiystävällinen kunta -digipalvelun kehittäminen kuntien työn tueksi.

Unicef tarjoaa mallia toteuttavalle kunnalle:

  • Malliin ja lapsen oikeuksiin liittyvää koulutusta.
  • Malliin liittyvät materiaalit.
  • Yhteyshenkilön, joka toimii kunnan tukena mallin toteuttamiseen liittyvissä kysymyksissä
  • Lapsiystävällinen kunta -verkoston ja verkostotapaamiset, joihin osallistuvat mallia toteuttavat kunnat eri puolilta Suomea
  • Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, mikäli kunnan kehittämisprosessi ja sen tulokset täyttävät mallin kriteerit.

Vuonna 2020 Unicef käynnistää Lapsiystävällinen kunta -yhteistyön kaiken kaikkiaan 18 uuden kunnan kanssa. Entuudestaan Lapsiystävällinen kunta -mallissa on mukana 19 kuntaa. Ensi vuonna yhteistyökuntia on siis jo lähes 40 eri puolilta Suomea. Mallissa jo mukana olevista kunnista UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen on saanut 13 kuntaa: Forssa, Hämeenlinna, Jyväskylä, Kirkkonummi, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Oulu, Pori, Raasepori, Rovaniemi, Tammela ja Turku.

Keuruulla Lapsiystävällinen kunta -mallin yhteyshenkilönä toimii perhekeskuksen palveluohjaaja ja koordinaatioryhmänä kunnan Lape-työryhmä.

Lisätietoa Lapsiystävällinen kunta -mallista UNICEFin sivuilta: www.unicef.fi/kunta

Keuruulla lisätietoja:
Hyvinvointijohtaja Marko Nevalainen p. 040 749 7718 s-posti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Perhekeskuskoordinaattori Hanna Niinilampi p. 040 573 2362 s-posti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jaa artikkeli Facebookissa