Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Kulttuurimajakka logoOppia ja elämyksiä kulttuurista

Kulttuurimajakka on varhaiskasvatuksen ja peruskoulun tavoitteellinen kulttuuriopetussuunnitelma. Toiminta käynnistyi Keuruulla 2013. Kulttuuriportaille on koottu monipuolisia ohjelmakokonaisuuksia ikäryhmittäin ja luokka-asteittain.

Kulttuuriopetussuunnitelma

Keuruun kaupungin kulttuuriopetussuunnitelma (pdf) on varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen tavoitteellinen kulttuurikasvatussuunnitelma, joka tutustuttaa lapset ja nuoret oman kotikunnan kulttuuritarjontaan, kulttuurilaitoksiin ja kulttuuriperintöön. Suunnitelman kautta taide- ja kulttuuri tuodaan osaksi keuruulaisten lasten ja nuorten arkea; suunnitelma mahdollistaa yhdenvertaiset mahdollisuudet tutustua ja päästä osalliseksi kulttuuripalveluihin. Kulttuuriportailla luodaan uusia yhteistyökumppanuuksia ja toimintamalleja, mutta hyödynnetään jo olemassa olevat hyvät käytänteet. Kulttuurin saatavuus ja saavutettavuus myös paranee, kun toimintoja viedään mm. suoraan kyläkouluille. Kulttuuriportailla on periaatteena, että passiivisen katsomisen sijaan lapset pääsevät itse tekemään ja luomaan taidetta, lapsi on toiminnassa kokija ja tekijä. Tämä mahdollistuu, kun tuotamme kaikille ikäluokille yhteisen teeman mukaan tuotettua työpajatoimintaa.

Ohjausryhmä

Ohjausryhmässä ovat edustettuina yleisen kulttuuritoimen, kirjaston, Keuruun museon ja opistojen edustajat sekä koluille nimetyt yhdysopettajat. Toimintaa koordinoi kaupungilla kulttuurisihteeri Virva Asp. Varhaiskasvatuksen sisällöt valmistellaan yhteistyössä varhaiskasvatuksesta vastaavien viranhaltijoiden kanssa.

Kulttuuriportaat

"Kulttuuriportaita pitkin – porras kerrallaan" ideana on törmäyttää ja osallistaa lapset kohtaamisiin mahdollisimman monen taiteenalan kanssa. Kulttuuri tuodaan luontevaksi osaksi kaikkien keuruulaisten arkea. Toiminta on keskitetty tämän vuoksi osaksi sivistystoimen palvelukokonaisuuksia. Sisältöjä kehitetään niin, että ne tukisivat esikasvatuksen ja koulujen opetussuunnitelmia. Toiminta on suunnitelmallista ja se helpottaa myös resursointia.

Kulttuuriportaat on kulttuurin ”minimi”, joka tarjotaan kaikille lapsille. Kulttuuriportailla kirjattiin vuonna 2019 yhteensä n. 4600 kulttuurikohtaamista opetussuunnitelman sisällä.

Kulttuuriaitta

Kulttuuriaitta on Jyväskylän Muuramen, Keuruun, Hankasalmen, Petäjäveden, Multian, Laukaan ja Toivakan alueella toimiva lasten- ja nuortenkulttuurin yhteistyöverkosto. Opetusministeriön yhteisesti haettavasta rahoituksesta Keuruulle ohjautuu n. 2600 euron erillismääräraha.

Teemat

Koulut

Tänä vuonna koulujen teemana on Einari Vuorela –runopalkintovuoden kunniaksi runo, kieli, kirjallisuus, lukemisen edistäminen ja rytmi. Tarjoamme kaikille kouluille ja luokka-asteille työpajatoimintaa tämän aiheen ympäriltä.

  • FM, runoilija Fanny Torro ja tanssija Ari-Pekka Pelkonen tuottavat 2 x 45 min. työpajakokonaisuuden koulujen kaikille luokka-asteille.
  • Kirjailija Johanna Venho vierailee kouluilla 22.- 23.4. Keuruun kirjastolla on runsaasti teeman alle sisältyvää toimintaa.
  • Kevään ohjelmaan on sisällytetty myös elokuvapäivää (katso traileri heinähattu- ja Vilttitossu) kulttuurisuunnistusta, mediataitoviikkoa, ryhmäytyspäivää, lukudiplomia, minä ja maisema –pajoja, kirjastoseikkailuita ja kuvanlukutuntia…………
  • Syksyllä on tarjolla kotiseuturetkeä, metsäpäivää, konsertteja ja tilaa uusille ideoille.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatusikäisille tarjoamme mm. kirjailijakoti Vuorelan työpajat, vierailu Serlachius-museossa, tanssiteatteri Raatikon tanssiesitys, tuubakimalaisen kevätkonsertti, eskareiden ohjelmallinen itsenäisyysjuhla ja teatteri- ja konserttivierailuita sekä Pikku-Einari kirjoituskilpailun.

Yläkoulu

Yläkouluikäisille on tarjolla mm. taidepäivä Pekiloon ja Serlachius-museoon (9 lk) ka runotustyöpajoja 8 lk). Tämän ohella on tarjolla mm. teatteria ja konsertteja.

Kulttuuriyhdysopettajat

Kulttuuriyhdysopettajat ovat: Hanna Laakso, Arja Jartti, Sinikka Jokihaara, Elina Kallio, Sara Kylmälä, Mirva Mikkonen, Niina Myllykangas, Tarja Rotola-Pukkila ja Anu Vesterlin.

Kulttuuriportaat ohjelma ja esite uudistuu keväällä 2020. tämän vuoden sisällöt löytyvät siis toimenpideohjelmasta, katso liite: 2020 Kulttuuriportaat - toimintasuunnitelma (pdf)

Lisätietoja:
Kulttuurisihteeri Virva Asp
p. 040 716 0681
virva.asp(at)keuruu.fi

Jaa artikkeli Facebookissa