Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli Nyrkki keskusteli KSSHP:n alueen epidemiologisesta tilanteesta kokouksessaan 31.5.2021.

Nyrkki totesi, että KSSHP on edelleen perustasolla, eikä alueella ei ole enää kokoontumisrajoitukset voimassa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että KSSHP:n alueella koulut voivat järjestää mm. valmistujaisjuhlia oman harkintansa mukaan. Järjestäjällä tulee kuitenkin olla selvitys siitä, miten järjestäjä varmistaa tilaisuuden terveysturvallisuuden, joihin kuuluvat mm. mahdollisuus käsien puhdistamiseen, mahdollisuus riittävien etäisyyksien ylläpitoon ja tilojen puhdistaminen.

Kokouksessa tuotiin esille myös, että kunnilla on velvollisuus ja myös valtuudet valvoa tapahtumien terveysturvallisuutta perustasonkin alueella. Kaikkia yleisiin juhlatilaisuuksiin osallistuvia suositellaan maskien käyttöön. Maskienkäyttö nähdään tarpeellisena mm. siksi, että rokotekattavuus ei ole vielä tarpeeksi korkea ja tartuntoja ilmenee nyt eniten 20-40 -vuotiaiden ryhmissä.

Koronarokotukset jatkuvat Seututerveyskeskuksessa

Seututerveyskeskuksen kunnissa toteutetaan koronarokotukset THL:n suositusten mukaan. Rokotukset etenevät sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat Yli 40-vuotiaat perusterveet ja yli 16-vuotiaat riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat. Tavoitteena on avata ajanvaraus 30-39-vuotiaille perusterveille kesäkuun lopulla.

Seuraa Seututerveyskeskuksen tiedotteesta koronarokotuksiin liittyvää tiedotusta. Tiedotteesta löydät ohjeet myös ajanvaraukseen.

Muistilistaa koronarokotuskäytännöistä kesälomalaisille

THL on linjannut, että kesäasukkaiden /-mökkiläisten tulee hankkia rokotteensa siitä kunnasta, jossa ovat kirjoilla. Mökkikunnassa rokotetta ei voida ulkopaikkakuntalaisille antaa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella noudatetaan THL:n linjausta.

Kesälomamatkalaisia puolestaan muistutetaan, että jos annettu rokotusaika toisen rokotteen osalta osuu kesälomamatkan ajaksi, annettua rokotusaikaa on mahdollista muuttaa sopivampaan ajankohtaan. Tärkeä on tietää, että toista rokoteaikaa, jonka on saanut ensimmäisen rokotuskerran yhteydessä, ei ole mahdollista aikaistaa. Jos aika ei käy, henkilö tilaa uuden rokotusajan, joka on myöhempi kuin jo annettu aika.

Kokoontumisrajoitukset poistuivat Keski-Suomessa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toteaa tiedotteessaan 28.5.2021, että Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla, minkä vuoksi aluehallintovirasto ei tee sille enää päätöstä kokoontumisrajoituksista. 

Perustason alueilla yleisötilaisuuden järjestäjällä tulee olla selvitys siitä, miten järjestäjä varmistaa tilaisuuden terveysturvallisuuden ja toteuttaa tartuntalain 58 c pykälän mukaiset, velvoittavat hygieniakäytännöt, kuten mm. mahdollisuuden käsien puhdistamisen, riittävien etäisyyksien ylläpidon ja tilojen puhdistamisen.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että kunnilla on velvollisuus ja myös valtuudet valvoa tapahtumien terveysturvallisuutta perustasonkin alueella tartuntatautilain väliaikaisten 58 c ja 59 a pykälien mukaisesti. Terveysturvallisuuden näkökulmasta valvontaa ja yhteistyötä tapahtumanjärjestäjien kanssa on siten kunnissa syytä jatkaa.

Turvallisuusohjeet mitä tilaisuuksissa edellytetään:

 • tilaisuuteen tullaan vain terveenä
 • tilaisuudessa noudatetaan turvavälejä 1-2 metriä; tilaisuudessa on järjestyksen valvontaa, jolla huolehditaan turvavälien säilymisestä
 • tilaisuudessa huolehditaan hygieniasta, käsidesiä on saatavilla
 • tilojen siivouksesta ja pintojen puhtaudesta on huolehdittu

Kasvomaskin käyttösuositus jatkuu

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä epidemian perustasolla olevilla alueilla seuraavissa tilanteissa:

 • Joukkoliikenteessä.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Maskin käyttösuositus on julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Esimerkkejä julkisista sisätiloista ja yleisötilaisuuksista, joissa maskin käyttöä suositellaan:

 • Kaupat ja ostoskeskukset
 • Postit, pankit, kirjastot ja muut vastaavat sisätilat
 • Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat)
 • Uimahallit, maauimalat, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat)
 • Kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat
 • Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat
 • Teatterit ja muut esittävien taiteiden esittämiseen käytettävät tilat
 • Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat
 • Museot ja galleriat
 • Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet jos sisätiloja
 • Festivaalit ja markkinat, jos ne pidetään sisätiloissa
 • Kongressi- ja messukeskukset sekä kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat
 • Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat

Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

Jaa artikkeli Facebookissa