Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Keuruun kaupunki julkisti keväällä Suomen Taiteilijaseuran ohjeistuksen mukaisesti avoimen teoshaun. jolla etsittiin taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, jolta voitaisiin tilata luonnos kulttuurisataman julkiseksi taideteokseksi. Hakemuksia saapui 43. Valintatyöryhmä päätti tilata huolellisen pohdinnan jälkeen teosluonnoksen englantilais-suomalaiselta taiteilijaparilta NEON. Nimen takaa löytyvät arkkitehti Mark Nixon ja kuvataiteilija Villiina Koivisto.

Taiteilijat kävivät heinäkuussa Keuruulla etsimässä innoitusta teokselle ja kuulemassa valintaraadin toiveita. Teokselta edellytettiin toiminnallisuutta, pitkää elinkaarta ja huoltovapautta. Muotokieli voisi nousta historiasta ja satama-alueen hengestä. Taiteellinen vapaus jäi muilta osin tekijöille.

Kun luonnos SPLASH! (=roiske pärske) syyskuussa esiteltiin valintaraadille, voitiin todeta, että se täytti teokselle ennakkoon esitetyt toiveet varsin onnistuneesti. Luonnos hyväksyttiin valintaraadissa toteutettavaksi ilman muutoksia ja se valmistuu kesällä 2022.

Splash taideteoksen havainnekuvaTeosideasta taiteilijat kertovat seuraavaa:

”Kun vierailimme Keuruulla, tutustuimme sen historiaan ja oli ilmiselvää, että kaupunkia ympäröivä vesistö oli merkityksellisessä roolissa ja vesireitit olivat pitkään merkittävimmät kulkureitit niin kirkkoväelle, kuin puutavarallekin.

Kävellessämme Lapinsalmen siltaa, ohitsemme vilisi uimarannalle kiirehtiviä keuruulaisia. Katselimme hyppytornista hyppiviä lapsia ja sanoimme yhteen ääneen – miten täydellinen paikka asua. Halusimme teoksessamme tuoda esiin tuota hetkeä, joka kiteyttää kokemuksemme Keuruusta.

Teos on suunniteltutoimimaan istuimena ja esityksiä kehystävänä taustana. Sitä voi lähesty ja koskea. Valaistuna se loistaa illan pimeydessä. Teoksen muotokielestä voidaan hakea innoitusta koko satama-alueen ilmeen jatkokehittämiseen. Toivotaan, että mahdollisimman moni Keuruulla vieraileva voisi vaikkapa kuvauttaa itsensä luomuksen äärellä.”

Teoksen valmistaminen ja sijainti

Teos tullaan valaisemaan, jolloin se kohoaa näyttäväksi maamerkiksi myös pimeänä vuodenaikana.

Teoksen materiaali on teräs. Se koostuu 20 erikokoisesta kaarevasta kehyksestä, jotka yhdistyvät niin, että ne muodostavat roiskeelta näyttävän muodon. Konetaivutettu ja sinisävyiseksi maalattu putki päällystetään reikälevyllä.

Teoksen korkeus on 5,5 metriä ja se sijoittuu satama-aukiolle, aiturin läheisyyteen. Työ valmistetaan alihankintatyönä ja seuraavaksi kaupunki ja taiteilijat lähestyväkin paikallisia metallialan yrityksiä.

Teokseen saatu avustus

Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä 30.000 euron Prosentti taiteelle -avustus on mahdollistanut taidehankinnan toteutuksen.

Lue lisää taiteilijoista ja teoksen valinnasta vapaa-aikatoimen omilta sivuilta.

Lisätietoja:

Kulttuurisihteeri Virva Asp, puh. 040 716 068, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tekninen johtaja Janne Teeriaho, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jaa artikkeli Facebookissa