Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Nainen katsoo luottokorttia tietokoneen äärellä ja puhuu puhelimessa

Poliisi pyytää kansalaisia kiinnittämään huomiota kaupankäyntiin netissä sekä erilaisten liian houkuttelevien viestien linkkien avaamiseen. Ole tarkkana, mihin linkkeihin kirjaudut ja päivitä käyttämiesi sovellusten ja palveluiden salasanat säännöllisin väliajoin.

Paras tapa suojella itseään on useimmiten terveen järjen käyttö. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on harvoin totta. Itseltä kannattaa kysyä:

 • miksi juuri minua lähestytään?
 • mitä minulta tosiasiassa halutaan?
 • mitä riskejä minulle koituu, jos teen niin kuin kehotetaan?

Huijarit osaavat käyttää psykologisia keinoja

Huijauksissa vedotaan ihmisten toiveisiin esimerkiksi nopeasta rikastumisesta tai muusta elämän kohentumisesta. Usein tarjouksen voimassaolo on hyvin lyhytaikainen tai tuotetta on tarjolla rajoitetusti. Sinulle saatetaan antaa nimellinen lahja, jonka jälkeen tunnet olevasi vastapalveluksen velkaa ja tarjouksesta kieltäytyminen on vaikeampaa.

Miten torjua petosrikoksia ja niistä aiheutuvia vahinkoja:

 • Epäilyttäviin ja tuntemattomilta tulleisiin kirjeisiin, teksti- tai sähköpostiviesteihin ei ole syytä vastata. Viestit voi hävittää kuten muunkin roskapostin.
 • Rahaa ei tule mistään ilmaiseksi rehellisellä tavalla. Älä usko kaikkea mitä kerrotaan, kirjoitetaan tai näytetään vaikka kuvana. Rikolliset osaavat käyttää huipputeknologiaa ja kaikki esitetty sisältö voi olla täysin väärää tai se on otettu internetistä jostakin muualta käytettäväksi huijausrikoksissa.
 • Mikäli ei ole osallistunut lottopeleihin, ei niissä voi voittaakaan.
 • Tilinumeroita tai passitietoja ei pidä lähettää tuntemattomille.
 • Ulkomaisia, postitse toimitettuja shekkejä ei ole syytä ottaa lunastettavaksi. Kauppahintaa suuremman sekin lunastukseen ei ole syytä suostua.
 • Ylihintaisen tarjouksen rehellisyyttä on aina syytä epäillä.
 • Rahojen lähettäminen luottokorttinumeroiden ja erilaisten rahansiirtokoodien avulla on arveluttavaa.
 • Sähköpostiosoitteet on syytä selvittää. Vakavasti otettavat yritykset eivät käytä internetin ilmaispostiosoitteita.

Ole valpas ja tarkista nettimyyjän tausta

Huijaria voi olla vaikea tunnistaa. Yksi tapa on ottaa selville tietoa myyjästä eri lähteistä. Esimerkiksi Facebookin profiilitietojen perusteella voit tehdä oman riskiarvion: paljonko olet valmis menettämään rahaa, jos kohdallesi sattuukin huijari?

Kauppa kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan kasvokkain. Mikäli päädyt lähettämään rahaa myyjälle, rikoksen selvittäminen helpottuu, jos olet suorittanut maksun kotimaiselle pankkitilille. Sen sijaan ulkomaisen pankkitilin omaava huijari on mahdollisesti muualla kuin Suomessa. Tässä tapauksessa viranomaiset pohtivat oikeusprosessin ja seuraamusten kannalta, onko tutkintaa syytä jatkaa. Huijarin löytäminen voi olla vaikeaa.

Tulitko huijatuksi netissä: ensin yhteys pankkiin, sitten poliisiin

Ota välittömästi yhteyttä pankkiin, josta rahat on siirretty ja kerro asiasta. Joskus ulkomaalainen pankki vaatii kopion rikosilmoituksesta, että rahojen siirto voidaan pysäyttää.

Dokumentoi nopeasti talteen mahdollisimman paljon tietoa epäillystä huijarista. Ota näyttökuvat kaikesta mahdolliseen rikokseen liittyvästä, kuten esimerkiksi epäillyn huijarin Facebook- tai Tori.fi-profiili, yhteystiedot, keskusteluhistoria tuotteen ostosta, tosite paketin lähettämisestä tai maksusuorituksesta. Usein huijarimyyjällä on valeprofiili, joka katoaa pian rahojen saamisen jälkeen, joten dokumentointi on ensiarvoisen tärkeää tehdä nopeasti.

Tee lopuksi rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä sen Poliisin verkkosivuilla kello 06–22.45 välisenä aikana tai lähimmällä poliisiasemalla. Liitä kaikki asiaan liittyvät kuvakaappaukset ja selvitykset sekä ilmoita vaatimuksesi. Muista kertoa myös sähköpostiosoitteesi, johon poliisi voi ottaa yhteyttä.

Ota halutessasi yhteyttä Rikosuhripäivystykseen, joka antaa tukea rikoksen uhreille.

Tärkeitä linkkejä

Tee rikosilmoitus
Rikosuhripäivystys

Lue lisää petosrikoksista sekä Poliisin kooste yleisimmistä huijaustavoista.

Lähde: Poliisi

Jaa artikkeli Facebookissa