Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Splash-taideteos ja sen edustalla istuvat taiteilijat Viliina Koivisto ja Mark Nixon

Keuruun kulttuurisatamaan pääkirjaston edustalle on pystytetty kuluvalla viikolla taiteilijapari NEONin toteuttama veistos SLASH!. Taideteos esitellään yleisölle maanantaina 24.6. järjestettävässä Keuruulainen taidepäivä -tapahtumassa klo 17 alkaen.

Katso tästä Keuruulainen taidepäivä -tapahtumamainos (pdf)

Teoksen mahdollisti Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä Prosentti rakennustaiteelle -rahoitus

Taiteen edistämiskeskus myönsi keväällä 2021 Keuruun kaupungille Prosentti rakennustaiteelle -hankkeesta 30.000 euron avustuksen käytettäväksi julkisen taideteoksen palkkio- ja materiaalikuluihin. Keuruun kaupungin osuus kokonaiskuluista oli 25.000 euroa.

Päätöksen saavuttua kaupunki julkisti vuonna 2021 avoimen teoshaun, jolla etsittiin taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, jolta voitaisiin tilata luonnos kulttuurisataman julkiseksi taideteokseksi.

Hakemuksia saapui 43. Valintatyöryhmä päätti huolellisen pohdinnan jälkeen tilata teosluonnoksen englantilais-suomalaiselta taiteilijaparilta NEON, joka kertoo itsestään seuraavaa:

”Olemme arkkitehti Mark Nixon ja kuvataiteilija Viliina Koivisto. Studiomme sijaitsee Englannissa, mutta suunnittelemme ja rakennamme projekteja ympäri maailmaa. Teemme teoksia, jotka sijoittuvat taiteen, arkkitehtuurin ja muotoilun välimaastoon. Tavoitteenamme on suunnitella ja toteuttaa projekteja, jotka luovat kokijalleen osallistavia, lumoavia ja mieleenpainuvia kokemuksia. Teoksemme ovat usein sijoitettu arkipäivän ympäristöihin. Olemme kiinnostuneet julkisesta tilasta, sillä se antaa meille mahdollisuuden auttaa ratkaisemaan, miten jokin tila toimii ja millainen on sen identiteetti. Taide lisää viihtyisyyttä ja turvallisuuden sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta.”

Inspiraatio teokselle on haettu Keuruun nykypäivästä ja historiasta

Taiteilijat kävivät heinäkuussa 2021 Keuruulla etsimässä innoitusta teokselle ja kuulemassa valintaraadin toiveita. Teokselta edellytettiin toiminnallisuutta, pitkää elinkaarta ja huoltovapautta. Muotokieli voisi nousta historiasta ja satama-alueen hengestä. Taiteellinen vapaus jäi muilta osin tekijöille.

Kun luonnos SPLASH! (roiske pärske) syyskuussa esiteltiin valintaraadille, voitiin todeta, että se täytti teokselle ennakkoon asetetut toiveet varsin onnistuneesti. Luonnos hyväksyttiin valintaraadissa toteutettavaksi ilman muutoksia. Teoksen oli määrä valmistua kesällä 2022.

Teosideasta taiteilija kertovat seuraavaa:
”Kun vierailimme Keuruulla, tutustuimme sen historiaan ja oli ilmiselvää, että kaupunkia ympäröivä vesistö oli merkityksellisessä roolissa ja vesireitit olivat pitkään merkittävimmät kulkureitit niin kirkkoväelle, kuin puutavarallekin. Kävellessämme Lapinsalmen siltaa, ohitsemme vilisi uimarannalle kiirehtiviä keuruulaisia. Katselimme hyppytornista hyppiviä lapsia ja sanoimme yhteen ääneen - miten täydellinen paikka asua. Halusimme teoksessamme tuoda esiin tuota hetkeä, joka kiteyttää kokemuksemme Keuruusta. Teos on suunniteltutoimimaan istuimena ja esityksiä kehystävänä taustana. Sitä voi lähesty ja koskea. Valaistuna se loistaa illan pimeydessä. Teoksen muotokielestä voidaan hakea innoitusta koko satama-alueen ilmeen jatkokehittämiseen. Toivotaan, että mahdollisimman moni Keuruulla vieraileva voisi vaikkapa kuvauttaa itsensä luomuksen äärellä.”

Haasteista huolimatta teos on nyt pystytetty - myöhemmin se saa vielä valot

Euroopassa syttynyt sota toi isoja haasteita hankkeen etenemiselle teräksen huomattavan hinnannousun vuoksi. Jouduimme laittamaan projektin tauolle kustannussyistä.

Vuosien 2022 - 2023 aikana materiaalikulujen hinta saatiin kuitenkin asettumaan raameihinsa ja työtä jatkettiin. Taike myönsi hankkeelle jatkoaikaa vuoteen 2024 saakka. Rakennesuunnittelu oli vaativaa työtä ja HT:n yhteyshenkilömme Ville Toivanen ja Tero Kuisma joutuivat joustamaan ja tekemään runsaasti töitä, jotta suunnittelu ja valmistus saatiin toteutetuksi. Taiteilijoiden vankkumaton usko siihen, että Splash toteutuu siivitti kokonaisuutta eteenpäin. Kaupungin teknistä osaamista on vaadittu mm. perustusten ja pystytyksen osalta.

Taiteilijat rahoittivat teoksen valaistussuunnittelun ja valmistuksen. Valot asennetaan teokseen syksyn alussa. Pimeän aikaan teos on parhaimmillaan ja valaisee koko Tarhian rantamaiseman. 

Lisätietoja:

Kulttuurisihteeri Virva Asp
p. 040 716 0681
virva.asp(at)keuruu.fi

Jaa artikkeli Facebookissa