Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Soittajapoikien orkesterit jatkavat Erkki Haapamäen v. 1952 perustaman Keuruun Soittajapoikien perinteitä. Orkesteri toimi aluksi koulun kerhona ja toiminta oli laajimmillaan 80-luvulla, jolloin orkesteri voitti useita valtakunnallisia palkintoja ja tunnustuksia.  

Vuosien aikana orkesterista on lähtenyt maailmalle monia ammattimuusikoilta tai aktiivisia musiikin harrastajia. 

90-luvulla A-orkesteri siirtyi Keuruun Kansalaisopiston suojiin. Alkeisorkesterit (B- ja C-orkesteri) muodostivat musiikkiopistossa puhallinorkesterikoulun, johon pääsi opiskelemaan ilman valintakokeita. 

Kaikki orkesterit siirtyivät osaksi musiikkiopiston toimintaa v. 2011. Soittajapojat on Suomen Puhallinorkesteriliiton jäsen.

C-orkesteri

C-orkesteri muodostetaan joka syksy uusista oppilaista sekä edellisenä lukuvuonna soittamisen aloittaneista orkesterilaisista. Riittää, kun soittimesta saa vain yhden äänen.

Orkesterissa harjoitellaan yhteissoiton alkeita, äänen muodostamista ja oman soittimen hallintaa sekä kapellimestarin ohjeiden seuraamista. Harjoitukset kestävä aluksi 30 minuuttia, myöhemmin 45 minuuttia kerrallaan.

Orkesteri esiintyy 1-3 kertaa lukuvuoden aikana, musiikkiopiston ja Soittajapoikien omissa tilaisuuksissa.

B-orkesteri

B-orkesteriin siirrytään taitojen kartuttua. Orkesteriin voi siirtyä C-orkesterista myös kesken lukuvuoden, jos soitonopettaja tai kapellimestari niin ehdottaa.

Soittajat hallitsevat jo useita äänia ja erilaisia soittotapoja omalla soittimellaan. Orkesterissa harjoitellaan tarkempaa musiikillista ilmaisua kuten tempon ja dynamiikan vaihtelua. Kappaleet voivat olla teknisesti ja sovituksellisesti haastavampia ja eri soitinryhmillä saattaa olla omia itsenäisiä osuuksia.

Orkesterin harjoitukset kestävät 60 minuuttia kerrallaan. Orkesteri esiintyy 2-4 kertaa lukuvuoden aikana, musiikkiopiston ja Soittajapoikien omissa tilaisuuksissa.

A-orkesteri

A-orkesteriin siirrytään, kun on saavutettu perustaso 1:n soittotaito. Soittajan tulee hallita soitintaan eri sävellajeissa ja äänialan tulee olla riittävän laaja haastavimpiin kappaleisiin.

Ohjelmistossa voi olla jo laajoja konserttiteoksia, jotka kestävät useamman minuutin. A-orkesterissa soitetaan niin kevyempää kuin klassisempaa ohjelmistoa.

Kaupungin Itsenäisyyspäivän juhlassa orkesteri on perinteisesti vastannut lippumenojen musiikista, johon kuuluu mm. Maamme-laulu ja Porilaisten marssi. Tämän juhlan lisäksi orkesteri esiintyy kaupungin muissakin tilaisuuksissa sekä musiikkiopiston ja Soittajapoikien omissa tilaisuuksissa.

Soittajapoikien A-orkesteri tekee yhteistyötä myös muiden orkestereiden ja tapahtumien kanssa, viimeisimpänä Jämsän Nuoriso-orkesterin ja Helmipuhallus-tapahtuman kanssa.

Harjoituspäivät

2021-22 aikataulu ilmoitetaan myöhemmin