Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

 
Peltotukien koulutustallenne:
TÄSTÄ LINKISTÄ 18.6. asti


Viljelijäkoulutukset 2024, Keuruun YTA
Aika/ paikka:

24.4.2024 Hotelli Keurusselkä - Keurusseläntie 134, Keuruu
26.4.2024 Savion Hovi – Juokslahdentie 836, Jämsä

Ohjelma:
09:00 Aamukahvi, Keuruun YTA tarjoaa
09:30 Avaus/ Marjukka Kautto, maaseutupäällikkö
09:35 Peltotukihaku, aktiiviviljelijä, Vipu-palvelu/ Petteri Savolainen, maaseutusihteeri
10:15 Maatalousmaa, maataloustoiminta, korvauskelpoisuus
Ympäristösitoumus, ympäristötuki/ Niina Vilen, maaseutusihteeri

11:00 TAUKO

11:15 Suorat tuet (perustulotuki, ekojärjestelmätuki, uudelleenjakotulotuki, nuoren viljelijän EU-tuki, erikoiskasvipalkkio)
Kansalliset tuet (yleinen hehtaarituki, pohjoinen hehtaarituki, nuoren viljelijän kansallinen tuki)
Luonnonhaittakorvaus/
Marjukka Kautto

12:00 RUOKAILU, omakustanteinen

12:45 Ehdollisuus/ Tanja Savolainen, maaseutusihteeri
13:15 Viljelykierto, väli- ja kerääjäkasvit viljelijän näkökulmasta/ Puttolan tila/ Puttolan Siemen Oy/Katariina Kaislo ja Jaakko Niemelä
13:35 Satelliittiseuranta ja selvityspyynnöt, peltotukihaun muuttaminen sekä Vipu-mobiili/ Petteri Savolainen

14:15 TAUKO

14:30 Valvonnan havainnot/ Marja Vesteri, valvontapäällikkö K-S:n Ely-keskus
14:50 Rauhoitettujen lajien aiheuttamat vahingot/ Sonia Gonzalez-Lopez, ympäristösuunnittelija K-S:n Ely-keskus
15:10 Kuminan ja korianterin sopimusviljely/ Matias Rönnqvist viljelypäällikkö, Caraway Finland Oy
15:30 Keskustelua ja tilaisuuden päätös

Koulutusmateriaalit klikkaamalla esityksen riviltä! :)

Kysymyksiä ja vastauksia!

 


Maaseutuhallinnon Keuruun yhteistoiminta-alueen yhteistoimintasopimuksen purkaminen

Keuruun yhteistoiminta-alue (YTA) vastaa Jämsän, Keuruun, Kuhmoisten, Multian, Mänttä-Vilppulan, Petäjäveden, Ruoveden ja Virtojen maaseutuhallinnon tehtävien hoitamisesta. Keuruun kaupunki toimii isäntäkuntana. Kuntien välinen, voimassa oleva yhteistoimintasopimus on allekirjoitettu 10.11.2011 ja siinä on sovittu maaseutuhallinnon järjestämisestä 1.1.2013 alkaen. Sopimus pohjautuu lakiin maaseutuhallinnon järjestämisestä kunnissa 210/2010, 1 §.
Keuruun yhteistoiminta-alue sijaitsee kahden maakunnan alueella, eli puolet kunnista on Keski-Suomessa ja toinen puoli Pirkanmaalla. Laajalla, kahden maakunnan alueella toimiminen on aiheuttanut työtehtävien kerrannaisuutta. Kahteen kertaan tehtäviä töitä ovat esimerkiksi VAP-tehtävät, koulutukset, Ely-keskus-yhteistyö ja osittain myös viestintä sekä kehittämistyö. Niin tehtävien päällekkäisyys kuin laaja toimintojen verkosto aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia.
Työn yhdenmukaisuuden ja taloudellisten tekijöiden vuoksi maaseutuhallinnon Keuruun YT-alueen yhteistoimintasopimus on purettu Keuruun kaupunginvaltuuston päätöksellä 11.12.2023. Yhteistoimintasopimuksen purkamisesta on kuultu alueen YT-kuntien edustajia. Kunnat eivät ole ilmaisseet eriäviä mielipiteitä.

Alueen jokainen kunta voi itse päättää mihin YT-alueeseen haluaa jatkossa kuulua. YT-alueen purkautumiseen liittyvä valmistelutyö sekä uusien sopimusten neuvottelu kunnissa tapahtuu vuoden 2024 aikana. Vuonna 2024 toiminta jatkuu Keuruun YT-alueella niin kuin tähänkin asti on sovittu, joten siirtymäaikaa on yksi vuosi. Päätös astuu voimaan 1.1.2025.

Maaseutuhallinnon Keuruun yhteistoiminta-alueella toimii tällä hetkellä neljä vakituista ja kaksi määräaikaista viranhaltijaa. Kokoaikaiset toimistot ovat Jämsässä, Keuruulla, Ruovedellä ja Virroilla. Asiakaspalvelu toimii pääasiassa sähköisesti ja puhelimitse sekä ajanvarauksella toimistoissa. Asiakaskäynnit toimistoissa ovat viime vuosina vähentyneet voimakkaasti sähköisen yhteydenpidon vuoksi. Yhteistoimintasopimuksen purkaminen ei tule näkymään asiakaspalvelussa juurikaan.

Hyvää joulua!


Syysilmoitus

Syysilmoitus tehdään tämän hetken tietojen mukaan tammikuussa ja aikaa sen jättämiseen on tammikuun loppuun.
Syysilmoitusta varten on kuitenkin monta asiaa huomioitavana ja Keski-Suomen YT-alueet pitivät asiasta TEAMS-koulutuksen 21.9.2023 ja tallenne tulee tähän nähtäville.
Koulutuksen materiaalit:

Ehdollisuuden vähimmäismaanpeite ja ekojärjestelmätuen kasvipeitteisyys Petteri Savolainen

Pysyvä nurmet Marjukka Kautto

Kiertotalous, kasvinsuojeluaineet ja valumavesien hallinta Asta Herranen

Viljelykierto Jari Halttunen

Muistilista

 Videotallenne: https://youtu.be/4OEL4abNSAE?si=RFNI2H_ob0iCCdKW


Satelliittiseurannan selvityspyyntöjä on lähtenyt tiloilla, koko maassa noin 35000 lohkoa ja Keuruun YT-alueella 704 lohkolle,
Selvityspyyntöihin vastataan kuvalla ja vain vipu-mobiilin kautta. Lisäksi voi tehdä muutoksia kasveihin varsinaisen vipu-palvelun kautta ja on myös mahdollista perua tukia.
Selvityspyynnöt lähtevät Ruokaviraston tekoäly-ohjelmisto Aimon kautta automaattisesti, selvityksen perusteita ei ole meilläkään saatavilla.

https://www.facebook.com/KeuruunYTA/ 


 

Nyt on pitkin kesää tullut paljon vipu-mobiiliin liittyviä ongelmatapauksia, on kirjautumisongelmaa ja sitten kameran kalibrointi ongelmaa.
Monelle tapaukselle yhteistä on ollut se, että vipu-mobiilin versio puhelimessa/tabletissa on vanha. Päivittäminen ei aina toimi vaan suosittelemme poistamaan vipu-mobiilin ensin kokonaan ja sen jälkeen asentamaan sovelluskaupasta uuden version.

Keuruun yhteistoiminta-alueen uutiskirje 2/2023


Keski-Suomen ELYn viljelijäkirje

Keski-Suomen ELY-keskus pyrkii parantamaan sähköistä viestintää ja nyt on mahdollista tilata heidän viljelijäkirjeensä. Tilauksen voi tehdä osoitteessa https://ely-kes.viestitys.fi/contacts/subscribe/ely/518 ja sen voi tarvittaessa peruakin helposti, ohjeet sivulla. 

 


 

 

Keski-Suomi: Maatalousyrittäjien hyvinvointipalvelut

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Keski-Suomen ProAgria ovat koostaneet yhteen oppaaseen maatalousyrittäjien hyvinvointipalvelut Keski-Suomessa. Oppaan voi ladata tästä linkistä KS_hyvinvointipalvelut_esite (pdf-tiedosto).