Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Maa- ja metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun kannattaa varata aikaa. Monet asiat vaativat pohdintaa ja selvittelyä, jotta luopujat ovat valmiita luopumaan ja jatkajat valmiita vastuuseen tilanpidosta. Aiheesta koottuihin oppaisiin kannattaa tutustua ja pyytää asiantuntija-apua eri osa-alueiden, kuten rahoituksen ja verotuksen vaihtoehtojen selvittämiseen.

Maatilan sukupolvenvaihdosopas 2017 (Osuuspankki)
Metsänomistajan talousopas (Osuuspankki)
Metsätilan sukupolvenvaihdosopas 

Apua sukupolvenvaihdokseen maatilalla

Läntisessä Keski-Suomessa maatilan sukupolvenvaihdoksiin saa asiantuntija-apua mm. Hannu Vuoriniemeltä, Vuoriniemi Consulting VC Oy, p. 0400-871301, hannu.vuoriniemi(at)vcoy.fi sekä ProAgria Keski-Suomen asiantuntijoilta. Pirkanmaalla apua saa ProAgria Etelä-Suomen asiantuntijoilta, kuten Mika Hirvijoki p. 040-410 4475, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sukupolvenvaihdoksessa maaseutuhallinnolle palautettavia paperilomakkeita ovat Ruokaviraston sivuilta löytyvät 101D (maatilan osalliset),156 (hallinnan siirto), 160 (sitoumusten siirto) + liitteenä kauppakirja tai vuokrasopimus, 457 (asiointioikeudet), kotieläintiloilla lisäksi osallistumisilmoitus (184 tai 462). Luopuja puolestaan peruu osallistumisilmoituksensa.
Tukioikeuksien siirrosta ilmoitetaan lomakkeilla 103B ja 103 A. 103 A-lomakkeen saa maataloustoimistosta (myös ei-aktiiviset vuokranantajat) tai viljelijän omasta vipu-palvelusta.

Eläintenpitäjärekisterin tietojen päivitys hoidetaan keväällä 2019 uudistetuilla lomakkeilla Ilmoitus eläintenpitotoiminnasta ja Ilmoitus toimintapaikasta, jotka löytyvät Ruokaviraston sivuilta mm. hakusanalla eläinten pito.

 

Muuta hyödyllistä tietoa sukupolvenvaihdosta suunnitteleville ja aloittaneille nuorille viljelijöille:

 

'Maatilan sukupolvenvaihdos on kaikille osapuolille iso askel uuteen
elämänvaiheeseen. Kukaan ei ole aiemmin ollut siinä roolissa, jossa
hän sukupolvenvaihdoksessa on.'

Onnistunut sukupolvenvaihdos

pdfOpas_uudelle_viljelijälle_2019.pdf

 

Neuvontaa

Maatilayrityksellä on mahdollisuus saada laadukasta neuvontaa Neuvo 2020 -neuvojien avulla. Neuvonnan aihealueisiin voi tutustua täältä Neuvo2020.

 

Rahoitusta

Rahoitusta maatalousyrittäjälle on tarjolla lähinnä investointituen ja nuoren viljelijän tuen muodossa. Rahoitus on haettava aina etukäteen ja vaihtoehtoihin voit tutustua tästä linkistä

Maatalouden investointituki

Nuoren viljelijän aloitustuki

Maatalouden lisäksi tilalla on mahdollista harjoittaa muuta yritystoimintaa. Yritystukien osalta kannattaa olla yhteydessä paikalliseen Leader-ryhmään eli Keski-Suomessa Vesuri-ryhmä ja Pirkanmaalla PoKo ry.

 

Apua haastaviin tilanteisiin

Aina kaikki ei menekään niinkuin on suunnitellut. Apua jaksamiseen, riskienhallintaan, työhyvinvointiin ja talousasioihin saa mm. hankkeilta:

Pirkanmaalla Varavoimaa farmarille

Keski-Suomessa Välitä viljelijästä

 

Muuta maatalousyrittäjän tueksi

Hyviä yhteystietoja ja linkkejä maatalousyrittäjän tueksi löytyy myös Maaseutuhallinnon nettisivuilta ja facebookista 

Lisäksi oman kunnan maaseutusihteeri tai kehittämistehtävissä koko yhteistoiminta-alueella kiertävä maaseutusihteeri voivat auttaa ja ohjata monissa asioissa eteenpäin. 

 

 2 polvea