Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Artikkelin hakemisto

Maaseutuhallinnon Keuruun yhteistoiminta-alueen

UUTISKIRJE 5/20

MAASEUTUPÄÄLLIKÖN TERVEISET

Näin loppuvuodesta usein kertaamme menneen vuoden tapahtumia ja jos ei muuta, niin keskustelemme ainakin säästä. Vuosi 2020 alkoi maamme etelä- ja keskiosissa ennätyksellisen leutona. Laajoilla alueilla ylitettiin pitkäaikaiset keskilämpötilat 7-8 asteella. Samaan aikaan Australiassa vietettiin kesää, ihmishenkiä uhkaavien maastopalojen saartamana. Pariisin ilmastosopimuksen tavoite on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa, tavoitetta riittää.

Maaseutuhallinnon Keuruun yhteistoiminta-alueen vuosi alkoi tavanomaisesti. Hallinnon kevään työskentelyssä pääpaino on päätukihakuun liittyvissä työtehtävissä ja koulutusten sekä neuvontatilanteiden valmisteluissa ja toteutuksissa. Yllättäen kevääseen ilmestyi uusi tekijä - covid-19, pandemian vuoksi kaikki kokoontumiset ja asiakastapaamiset siirrettiin sähköiseen muotoon. Teams, podcast, vodcast ym. sähköiset viestimet sekä etätyöskentelyn mahdollisuus tulivat mukaan arkiseen työskentelyymme. Vaikeissakin tilanteissa on kuitenkin tärkeätä muistaa itse pääasia eli asiakas. Kevään päätukihaku, neuvonta ja monet muut toimet onnistuivat hyvin.

Osa yhteistoiminta-alueestamme on vanhastaan tunnettua karhualuetta. Suurpetojen ja myös hirvieläinten aiheuttamat vahingot työllistävät viranomaisia - arviokäyntien muodossa - pitkin kesää. Eniten harmia yrittäjille aiheuttavat mehiläispesien tuhoamiset sekä revityt rehupaalit. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan, esim. Keski-Suomen alueella on tänä vuonna yli vuoden ikäisiä karhuja 120-135 yksilöä.

Syksyn sääolosuhteet sadonkorjuulle ovat olleet märkyyden vuoksi paikoitellen hyvin haasteelliset. Hehtaarisadot eivät yltäneet edellisvuoden tasolle, suurin syy lienee kuiva alkukesä. Ilmastokysymykset askarruttavat edelleen, on eletty poikkeuksellisen lämmintä loppusyksyä. Moni metsänomistaja pohtii, kuinka puunmyynti ja -korjuu toteutuu, maan ollessa roudaton.

Näin joulun alla usein muistelemme lapsuutemme jouluja, silloin ainakin oli lunta. Vielä 30-vuotta sitten joulukuussa oli usein hyvin kovia pakkasia. Pahimmillaan säilörehun pinta jäätyi AIV-tornissa ja jauhoja jauhaessa lehmille kuivurissa, varpaat kylmettyivät joskus niin, että melkein itketti. Vesijohdot olivat vaarassa jäätyä navetalla, hanojen piti olla koko ajan vähän auki, sillain liruttamalla. Joulukuusi oli merkittävä nauhalla metsässä jo hyvissä ajoin, että sen löysi hangen keskeltä jouluksi kotiin….

Ajat muuttuvat mutta joulun kauneus ja tärkeys säilyvät, hyvä niin.

Keuruun maaseutuhallinnon puolesta toivotan Teille kaikille iloista joulunodotusta sekä mukavaa joulunaikaa. Hyvää Uutta Vuotta 2021!

Marjukka Kautto

Maaseutupäällikkö/ Keuruun YTA

1.    Viljelijätukien vuosikello

 

Tammi-helmikuussa avautuu eläinten hyvinvointikorvauksen haku nauta-, sika-, lammas-, vuohi- ja siipikarjatiloille. Voit tehdä uuden sitoumuksen vuosittain ja seuraavan sitoumuksen voit tehdä aikavälille 1.1.-31.12.2021. Eläinten hyvinvointikorvauksen sitoumusta voit hakea Vipu-palvelussa. Haun avautumisesta tiedotetaan myöhemmin.  

Lue lisätietoja ja ohjeita eläinten hyvinvointikorvauksesta Ruokaviraston sivuilta.

Muista myös eläinmääräilmoitus vuodelta 2020, jos sinulla on ollut eläinten hyvinvointikorvauksen sitoumus sioista tai siipikarjasta voimassa vuonna 2020. Ilmoituksen voi tehdä Vipu-palvelussa tai lomakkeella 461 viimeistään 17.2.2021.

Tee myös luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotuksen eläinmääräilmoitukset, jos käytät siipikarjan, hevosten tai ponien eläinmäärää luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotuksen tai sika- ja siipikarjatalouden tuen eläintiheyslaskennassa. Kotieläinkorotuksen eläinmääräilmoitukset on palautettava viimeistään 17.2.2021. Jos tilasi eläinmäärätiheys täyttyy rekisterieläimillä (naudat, siat, lampaat, vuohet) määrillä ei sinun tarvitse tehdä eläinmääräilmoitusta.

Lue lisätietoja ja ohjeita luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotuksen eläinmääräilmoituksesta Ruokaviraston sivuilta.

2.    Kuhmoisten maaseutupalvelut 1.1.2021 alkaen

Marja-Leena Rajala siirtyy vuoden lopulla ”oloneuvokseksi”. Kiitos Marja-Leenalle näistä vuosista maaseutuhallinnon tehtävissä!

1.1.2021 alkaen Kuhmoisten maaseutusihteerin tehtäviä hoitaa Anna-Liisa Liettyä. Anna-Liisan tavoittaa puhelimitse numerosta 040-648 7352 ja sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kuhmoisten maataloustoimisto on jatkossa avoinna vain ajanvarauksella TORSTAISIN. Näin voimme keskittää asiakastapaamiset tehokkaasti yhdelle päivälle. Sovi tapaaminen siis ennakkoon puhelimitse tai sähköpostilla ja tarvittaessahan maaseutupalvelut järjestyvät useamminkin (mm. tukihaun aikaan, vahinkokäynnit yms) Kuhmoisissa. Toimimme asiakaslähtöisesti ja seuraamme tilannetta asiakaspalvelupäivien suhteen. Viime vuodet ja ajat (korona) ovat osoittaneet, että moni käyttää Vipu-palvelua tukihaussa ja asioi maataloustoimistoon puhelimitse, sähköpostilla, teamsilla tms.

3.    Petäjäveden ja Keuruun maaseutupalvelut 1.1.-30.4.2021

Tarja Saramäki hoitaa 1.1.-30.4.2021 ajan Petäjäveden maaseutusihteerin tehtäviä Multian ja Keuruu lisäksi. Keuruun maaseutupalveluissa Tarja Saramäen lisäksi Anna-Liisa Liettyä kevään ajan.

Petäjävesi, Keuruu ja Multia Tarja Saramäki 0400-321 108 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Keuruu, Kuhmoinen Anna-Liisa Liettyä 040-648 7352 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

4.    Hevoseläimen pitäjän ja pitopaikan rekisteröinti

Jos asia ei ole jo hoidossa niin vielä ehtii… Ilmoitusvelvollisuus perustuu Maa- ja metsätalousministeriön asetukseen 222/2017 ja ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia hevosia, poneja, aaseja tms. hevoseläimiä pitäviä toimijoita. Ilmoitukset eläintenpidosta ja pitopaikoista on tehtävä hevoseläinten osalta viimeistään 31.12.2020 mennessä. Eläintenpitäjä (eläimen omistaja tai haltija) ja pitopaikasta vastuussa oleva toimija (pitopaikan omistaja tai haltija) ilmoittavat eläintenpitäjää ja pitopaikkaa koskevat tiedot rekisteriin.

Lisätietoja ilmoitusvelvollisuudesta ja eläintenpitäjärekisteristä löydät Ruokaviraston sivuilta. Ilmoitukset jätetään kunnan maaseutusihteerille lomakkeella. Ilmoitusta varten tarvitset yleensä kaksi lomaketta:

  • Ilmoitus ja ohje eläintenpitotoiminnasta
  • Ilmoitus ja ohje pitopaikasta

Tarvittavien lomakkeiden linkit löydät Ruokaviraston sivuilta.

5.    Siirtymäkausi ja CAP27-tilanne

Siirtymäkausi v. 2021-22 on alkamassa ja uuden ohjelmakauden mahdollinen aloitus tulee olemaan 1.1.2023. Siirtymäkaudella jatketaan pääsääntöisesti nykyistä ohjelmaa nykyisillä ehdoilla. Muutokset ovat kuitenkin mahdollisia, mutta seuraamme tilannetta kevään tukihaun lähestyessä. 

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan eli CAP-uudistuksen valmistelu jatkuu. Edessä on merkittävä järjestelmämuutos verrattuna nykyiseen ohjelmakauteen. Tulevassa ohjelmassa maataloustuet perustuisivat aiempaa enemmän tuloksiin ja ympäristövaatimuksiin. Tulevat muutokset aiheuttavat niin maaseutuhallinnossa kuin maatalousyrittäjienkin keskuudessa paljon uusien asioiden omaksumista ja opiskelua.

CAP27:n valmistelua voi seurata Maa- ja metsätalousministeriön CAP27 –sivuilta.

6.    Maaseudun yritysten ja maatalouden väliaikainen tuki koronaviruspandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiin

Maaseudun yritysten väliaikainen tuki on tarkoitettu maatilojen yhteydessä harjoitettavaan sekä alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita. Tuen ala- ja ylärajat muuttuvat 31.12.2020 alkaen. Vuoden alusta lähtien tuen alaraja on 2000 euroa ja yläraja nousee 80000 euroon.

Alkutuotannon väliaikainen tuki on tarkoitettu auttamaan maatiloja ja maatalousalan yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronasta johtuvien markkina- tai tuotantohäiriöiden vuoksi. Tukea voi hakea 30.6.2021 asti (riippuen määrärahojen riittävyydestä). Jos olet aikaisemmin hakenut tukea ja saanut kielteisen päätöksen, kannattaa tarkistaa täyttyisivätkö tuen ehdot nyt uuden haun myötä. Tukea voi hakea myös useamman kerran hakuajan puitteissa.

Tutustu tarkemmin tukien ehtoihin ja hakuun Ruokaviraston sivuilla.   

7.    Toimistojen loppuvuoden aukioloajat ja Korona-tilanteen vaikutus

Maataloustoimistot ovat pääsääntöisesti suljettuna viikot 52-53. Lisäksi Korona-tilanne elää koko ajan. Maaseutuhallinnossa noudatetaan kunkin toimiston osalta oman kunnan ja alueen ohjeistuksia. Maaseutuhallinnon palveluissa vaikutus on lähinnä toimistojen aukioloon, jotka nyt pääsääntöisesti ovat avoinna vain ajanvarauksella. Asiakaspalvelu toimii kaikissa tilanteissa normaalisti turvallisuus huomioon ottaen ja myös asiakastapaamiset järjestyvät tarvittaessa ajanvarauksella.

Uutiskirje 5/20 on luettavissa myös pdf-muodossa tästä linkistä.

-------------

Uutiskirje 4/20

Uutiskirje 4/20 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

-------------

Uusi/päivitetty opas

Uusi ja päivitetty opas uudelle viljelijälle, spv:n suunnitteluun ja maatilan muutostilanteisiin on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Muutostilanteissa ota myös yhteyttä ajoissa oman kunnan maaseutusihteeriin.

 -------------------

Uutiskirjearkisto:

Uutiskirjeessä 3/20 mm. tukihaku ja maksuaikataulut, MMM:n väliaikaiset tuet, maaseutuhallinnon loma-ajat: Uutiskirje 0320 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjeessä mm. Tukihaun aikataulu, ohjeita Vipu-palvelun käyttöön, luomu ja myyntikasvivaatimus ja Korona-infot: Uutiskirje 0220 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjeessä mm. poikkeusolot ja koronan vaikutuksia maatalouteen, tukihakukoulutuksien aikatauluja ja materiaateja: Uutiskirje 0120 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjessä 0419 mm. muistutus pientareista ja suojakaistoista, tukiyhteenvetojen postituksesta, luomun ja ympäristösitoumuksien jatkosta vuonna 2020, opas aloitteleville marjanviljelijöille: Uutiskirje 0419 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto)