Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa

Osallistu ja vaikuta Keuruun tulevaan kaupunkistrategiaan! Osallistumaan pääset tästä vastaamalla avoimeen verkkokyselyyn ke 26.1. klo 12 mennessä.
Vastanneiden kesken arvotaan Keuruun kaupungin toimesta kaksi (2) 50 €:n lahjakorttia Keuruun Megamarkettiin.

Muuta tekstin kokoa

Artikkelin hakemisto

Maaseutuhallinnon Keuruun yhteistoiminta-alueen

Uutiskirje 4/21

MAASEUTUSEUTUPÄÄLLIKÖN TERVEISET

Kulunut vuosi tekee loppuaan ja jää meidän monen mieleen monestakin syystä, eikä vähiten poikkeuksellisen lämpimän kesän vuoksi. Maatalouden kannalta katsottuna vuosi ei tuonut huippusatoja, mutta tuloksia kuitenkin. Suomen kansalliseen CAP-suunnitelmaluonnokseen saatiin lausuntokierroksella (2.7.-10.9.) 367 lausuntoa. Suomen kansallinen suunnitelma viimeistellään kuluvan vuoden lopussa ja käsitellään valtioneuvostossa. Tämän jälkeen kansallisen CAP-suunnitelman hyväksyy vielä komissio vuoden 2022 aikana. Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen Euroopan parlamentti hyväksyi 23.11.2021.

CAP-suunnitelman toimeenpano käynnistyy vuoden 2023 alusta uuden ohjelmakauden muodossa. Voimaan tulevan uudistuksen myötä EU:n maataloustuista aiotaan ohjata nykyistä enemmän rahaa ympäristö- ja ilmastotoimiin. Ehdotuksen mukaan ehdollisuuden järjestelmä korvaisi osittain nykyiset täydentävät ehdot ja viherryttämistuen. Suorien tukien uusi ekojärjestelmä olisi jäsenmaille pakollinen, mutta viljelijän osallistuminen siihen on vapaaehtoista.

Tulevalla rahoituskaudella koko viljelijätukiprosessi sähköistyy. Ehdotuksessa tukihaku on jatkossa toteutettava täysin sähköisesti, eikä tukia voisi enää hakea paperilomakkeilla. Jäsenmaiden on rakennettava viljelijän ja hallinnon välille kahdensuuntainen tiedonvaihtojärjestelmä, joka mahdollistaa esim. selvityspyyntöjen vastaanottamisen ja niihin vastaamisen sähköisesti. Tulevalla rahoituskaudella viljelijä voisi muuttaa ilmoittamiaan viljelytietoja tai perua tukia ja toimenpiteitä lohkoilta. Mahdollisuus muutosten tekemiseen avautuu tukihaun päätyttyä ja sulkeutuu ennalta määrättynä päivänä ennen ensimmäisen tuen maksua. Muutoksena nykyiseen järjestelmään on myös mahdollinen tukioikeusjärjestelmän poistuminen. Yksi asia lienee varmaa, Vipu-palvelu ja päätukihaku pyritään säilyttämään mahdollisimman pitkälle ennallaan.

Tyypillinen joulukortin aihe on talvinen maalaismaisema, jossa ”mäenrinteen alla talo törröttää, joka ikkunalla kaksi kynttilää”. Toivon, että tulevissa maataloutta koskevissa muutoksissa, maaseutu säilyisi hyvin toimivana ja monilla ikkunoilla palaisi jatkossakin ainakin kaksi kynttilää.

Ruuna, virsta vielä

tepsuttele pois!

Tällä kirkkotiellä

aina olla vois.

 

Keuruun maaseutuhallinnon puolesta toivotan,

Rauhaisaa joulunaikaa sekä Hyvää Uutta Vuotta 2022!

Marjukka Kautto

Maaseutupäällikkö/ Keuruun Yta

AJANKOHTAISTA TUKIHALLINNOSTA

1.     CAP27

CAP-uudistus etenee ja CAP-suunnitelma on tarkoitus toimittaa valtioneuvoston hyväksynnän jälkeen Euroopan komissioon joulukuun 2021 aikana hyväksymisneuvottelujen aloittamiseksi. Vuosi 2022 on siis edelleen siirtymäkautta ja uusi kausi alkaa 1.1.2023. Suunnitelmaan voi tutustua mm. Maaseutuverkoston sivuilla.

Luonnoksesta löytyy jo suuntaviivoja tulevasta ohjelmakaudesta, mutta vasta komission hyväksynnän jälkeen vahvistetaan lopulliset asetukset. Jos on kiinnostusta jo tässä vaiheessa tutustua Suomen cap-suunnitelmaan maatalouden näkökulmasta, niin mm. LuomuHäme on avannut luonnoksen sisältöä webinaarissaan. Tallenteen voi katsoa osoitteessa (Seminaarit ja webinaarit -otsikon alta sivun oikeasta reunasta).

2.    Eläinpalkkioihin muutoksia vuonna 2022 ja alkuvuoden hakuajat

Eläinpalkkioiden tukijärjestelmän muutoksista tarkemmin Ruokaviraston sivuilta.

Nykyiset EU:n eläinpalkkioiden osallistumisilmoitukset päättyvät vuoden 2021 lopussa, joten muista jättää jatkossa osallistumisilmoitus vuosittain. Muutos koskee siis seuraavia osallistumisilmoituksia EU:n eläinpalkkioihin:

  • EU:n nautapalkkio
  • EU:n lypsylehmäpalkkio (AB-alue)
  • EU:n lammas- ja vuohipalkkiot

Voit tarkistaa päättyvät osallistumisilmoitukset Vipu-palvelusta Maatila-valikosta kohdasta Kotieläintuotanto ja maito -> Osallistumisilmoitukset eläintukiin. Vipu-ohje ja EU:n eläinpalkkioiden hakuohje julkaistaan joulukuussa 2021. Ruokavirasto myös tiedottaa viljelijäuutiskirjeessä muutoksista ja MTK:n koulutuksen tallenne eläinpalkkiojärjestelmän muutoksista löytyy täältä.  

MUISTA: Eläinrekisteritietojen on oltava aina kunnossa! Jos rekisteritiedoissa on virheitä, eläin hylätään kyseiseltä vuodelta ja lisäksi määrätään seuraamukset valvontasäädösten mukaan. Myös mahdollisesti palkkiokelpoisen eläimen virheelliset rekisteritiedot aiheuttavat hylkäyksen ja seuraamuksia. Rekisteritietoja voi korjata 27.2.2022 asti, jonka jälkeen rekisteri-ilmoituksien virheet aiheuttavat eläimen hylkäyksen ja seuraamuksia, jos eläin on palkkiokelpoinen eläin tai mahdollisesti palkkiokelpoinen eläin.

Kannattaa tutustua myös MTK:n järjestämään Nautarekisteriuudistusta ja suomi.fi-valtuutusten tekemistä koskevaan webinaariin! Tallenne tilaisuudesta löytyy MTK:n sivuilta. 

Hakuajat

3.    Maatilan maksutapahtumat

Maksuaikataulun mukaisesti syys-joulukuussa on maksettu ennakoita ja loppumaksuista Ruokaviraston sivuilla alustava aikataulu keväälle 2022.

Maatilan maksutapahtumia ja tukiyhteenvetoa voi tarkastella Vipu-palvelussa. Ohjeet mm. maksutapahtumien tulostukseen ja tallentamiseen löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

Rauhallista Joulun aikaa kaikille ja Hyvää Uutta Vuotta 2022!

 

Uutiskirje 4/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 3/21

Uutiskirje 3/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 2/21

Uutiskirje 2/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 1/21

Uutiskirje 1/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Varautumiskirjeen (Pirkanmaa) voit lukea pdf-muodossa tästä linkistä ja varautumiskirjeen liitteenä olevan "Maatilan kevättöiden tarkistuslistan" voi ladata pdf-muodossa tästä linkistä. Tarkistuslista kannattaa tulostaa ja täytettynä säilyttää paikassa, josta muutkin maatilan vastuu/varahenkilöt sen tarvittaessa löytävät.

--------------

Uutiskirje 5/20

Uutiskirje 5/20 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 4/20

Uutiskirje 4/20 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

-------------

Uusi/päivitetty opas

Uusi ja päivitetty opas uudelle viljelijälle, spv:n suunnitteluun ja maatilan muutostilanteisiin on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Muutostilanteissa ota myös yhteyttä ajoissa oman kunnan maaseutusihteeriin.

 -------------------

Uutiskirjearkisto:

Uutiskirjeessä 3/20 mm. tukihaku ja maksuaikataulut, MMM:n väliaikaiset tuet, maaseutuhallinnon loma-ajat: Uutiskirje 0320 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjeessä mm. Tukihaun aikataulu, ohjeita Vipu-palvelun käyttöön, luomu ja myyntikasvivaatimus ja Korona-infot: Uutiskirje 0220 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjeessä mm. poikkeusolot ja koronan vaikutuksia maatalouteen, tukihakukoulutuksien aikatauluja ja materiaateja: Uutiskirje 0120 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjessä 0419 mm. muistutus pientareista ja suojakaistoista, tukiyhteenvetojen postituksesta, luomun ja ympäristösitoumuksien jatkosta vuonna 2020, opas aloitteleville marjanviljelijöille: Uutiskirje 0419 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto)