Siirry sisältöön
Keuruu - etusivu
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Artikkelin hakemisto

Maaseutuhallinnon Keuruun yhteistoiminta-alueen

UUTISKIRJE 2/23

Peltotukihaku päättyi 15.6. ja suurin osa hakemuksista saatiin ajallaan. Peltotukia haki yhteistoiminta-alueellamme 943 tilaa, lopettaneita viime vuoden määrään verrattuna on noin 50 tilaa. Tukia on mahdollista hakea myöhässä paperilomakkeilla vielä 22.6. asti, mutta myöhästyneissä tukihakemuksissa tukia ei makseta täysimääräisenä. Jos hakemus myöhästyy yli tuon 22.6., tukia ei makseta ollenkaan.

CAP27 ohjelmakausi astui voimaan, aiheuttaen hieman hämmennystä tuttujen tukiehtojen muuttuessa ja uusien tukimuotojen tullessa valittaviksi. Muutoksesta johtuen maaseutusihteerien puhelimet kävivät kuumina kysymyksistä koko tukihaun ajan. Yhteistoiminta-alueellamme oli myös CAP27 koulutustilaisuuksia viljelijöille. Tilaisuudet pidettiin Virroilla, Keuruulla ja Jämsässä. Koulutuksiin osallistui kiitettävä määrä tuensaajia ja saatiin kysymysten kautta erittäin hyvää keskustelua aikaiseksi.  

Ruokavirastolta on tullut 16.6. tuenhakijoiden sähköposteihin viljelijäuutiskirje, joka kaikkien kannattaa lukea. Siinä on tärkeää tietoa muutosajasta ja siitä, mitä muutoksia tukihakemuksiin voi tehdä, sekä mitkä muutokset eivät enää ole mahdollisia. Myös peltotukien valvonnasta, satelliittiseurannasta ja selvityspyynnöistä on kerrottu perusteellisesti. Tässä kuitenkin tärkeimmät tärpit uutiskirjeestä, jos sitä ei pääse lukemaan:

 • Tee muutos tukihakemukseen jos:
 • olet ilmoittanut väärän kasvin
 • olet unohtanut hakea jotain tukea tai toimenpidettä
 • olet ilmoittanut hakemuksessa lohkon, jota et viljele lainkaan
 • et kylvä lohkolle mitään kesäkuun aikana
 • et niitä tai hoida laiduntamalla rehunurmea, laidunnurmea, viherkesantoja tai luonnonlaidun- ja niittyaloja elokuun loppuun mennessä
 • et ole hoitanut avo- tai sänkikesantoja.

Peltotukihakemusta voi muuttaa itse Vipu-palvelussa 26.6. alkaen 2.10. asti, mutta jos muutettavaa ilmenee ennen sitä, ilmoita siitä kirjallisesti kuntasi maaseutusihteerille. Jos tilallesi on tulossa peltovalvonnan tarkastus, et voi muuttaa hakemustasi enää. Muutosmahdollisuus päättyy valvonnan ensimmäiseen yhteydenottoyritykseen.

 • Tietoja, mitä voit muuttaa muutosaikana:
 • Kasvulohkon kasvi
 • Ympäristökorvauksen tai ekojärjestelmätuen toimenpiteiden lisäys tai poistaminen
 • Kasvulohkon rajat
 • Peruslohkon tiedot: nimi, hallinnan peruste ja vuokranantaja, maankäyttölaji, ilmoitus hukkakaurasta
 • Tuenhakija ja hakijan lisätiedot
 • Tietoja, mitä et voi muuttaa muutosaikana:
 • Lisätä uutta peruslohkoa hakemukseen tai tehdä peruslohkojen muutoksia: peruslohkon rajojen muuttaminen, peruslohkojen yhdistäminen tai jako
 • Hakea uutta ympäristösitoumusta, luomusitoumusta tai ympäristösopimusta.

Peltotukihakemusta voi muuttaa koko kasvukauden ajan satelliittiseurannan ansiosta. Satelliiteilla seurataan kasvustojen kehittymistä ja viljelytoimenpiteiden toteutumista. Viljelijän yksityisyydensuojaa ei rikota satelliittiseurannalla, sillä satelliittien avulla valvotaan vain peltolohkoja ja niiden tuottamat kuvat ovat niin karkeita, ettei niistä pysty tunnistamaan yksittäistä ihmistä tai ajoneuvoa.

Jos satelliittikuvista nähtävä kasvuston kehittyminen on ristiriidassa tukihaussa ilmoittamasi kasvin kanssa, saatat saada selvityspyynnön Vipu-mobiiliin. Ilmoitus selvityspyynnöstä tulee ensisijaisen viljelijän puhelinnumeroon tekstiviestillä. Selvityspyyntöön kannattaa reagoida mahdollisimman pian joko valokuvalla kehittyvästä kasvustosta tai muuttamalla tukihakemusta, jos kasvulohkolle onkin ilmoitettu vahingossa väärä kasvi.  

Koko Keuruun yhteistoiminta-alueen henkilökunta toivottaa hyvää kesää ja mahdollisimman sujuvaa kasvukautta!

Kuva1

 

Kirjoittanut:

Viivi Tulijoki

Toimistotyöntekijä

Maaseutuhallinnon Keuruun yhteistoiminta-alue

Uutiskirje 2/23 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä


UUTISKIRJE 1/23

Uutiskirje 1/23 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä

Uutiskirje 2/22

Uutiskirje 2/22 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 1/22

Uutiskirje 1/22 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 4/21

Uutiskirje 4/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 3/21

Uutiskirje 3/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 2/21

Uutiskirje 2/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 1/21

Uutiskirje 1/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Varautumiskirjeen (Pirkanmaa) voit lukea pdf-muodossa tästä linkistä ja varautumiskirjeen liitteenä olevan "Maatilan kevättöiden tarkistuslistan" voi ladata pdf-muodossa tästä linkistä. Tarkistuslista kannattaa tulostaa ja täytettynä säilyttää paikassa, josta muutkin maatilan vastuu/varahenkilöt sen tarvittaessa löytävät.

--------------

Uutiskirje 5/20

Uutiskirje 5/20 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 4/20

Uutiskirje 4/20 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

-------------

Uusi/päivitetty opas

Uusi ja päivitetty opas uudelle viljelijälle, spv:n suunnitteluun ja maatilan muutostilanteisiin on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Muutostilanteissa ota myös yhteyttä ajoissa oman kunnan maaseutusihteeriin.

 -------------------

Uutiskirjearkisto:

Uutiskirjeessä 3/20 mm. tukihaku ja maksuaikataulut, MMM:n väliaikaiset tuet, maaseutuhallinnon loma-ajat: Uutiskirje 0320 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjeessä mm. Tukihaun aikataulu, ohjeita Vipu-palvelun käyttöön, luomu ja myyntikasvivaatimus ja Korona-infot: Uutiskirje 0220 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjeessä mm. poikkeusolot ja koronan vaikutuksia maatalouteen, tukihakukoulutuksien aikatauluja ja materiaateja: Uutiskirje 0120 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjessä 0419 mm. muistutus pientareista ja suojakaistoista, tukiyhteenvetojen postituksesta, luomun ja ympäristösitoumuksien jatkosta vuonna 2020, opas aloitteleville marjanviljelijöille: Uutiskirje 0419 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto)