Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

Artikkelin hakemisto

Maaseutuhallinnon Keuruun yhteistoiminta-alueen

UUTISKIRJE 2/2022

MAASEUTUPÄÄLLIKÖN TERVEISET

Maaseutuhallinnossa vuosi 2022 on ollut uuden odotusta ja monista tutuista työvaiheista luopumista. Peltotukiin tulevat uudistukset, uudella rahoituskaudella (2023-2027), muuttavat sekä viljelijöiden että hallinnon toimia enemmän, kuin koskaan aiemmin EU:n kuulumisemme aikana. Ehkä suurimmat muutokset tulevat olemaan tukioikeuksien poistuminen sekä monitoroinnin eli satelliittiseurannan käyttöönotto.

Pellon arvoa määrittäessä huomioimme monta seikkaa mm. ojituksen, sijainnin, yleiskunnon, kivisyyden ja kuluneella rahoituskaudella myös pellon tukioikeudet. Perustuen ehtona olevilla tukioikeuksilla on voinut käydä kauppaa myös ilman peltomaan myyntiä tai ostoa, nyt tämä kaikki jää historiaan. Tilanne on samankaltainen, kun aikoinaan maitokiintiöillä eli rahanarvoinen omaisuus häviää yhdessä yössä hallinnon toimeenpanona. Rahoituskauden muutoksen myötä moni viljelijä miettii pelto-omaisuuden todellista arvonmuutosta.

Maatalouden kannattavuuteen ja maatilojen arvoon on kuluvana vuonna vaikuttanut maailmanpoliittinen tilanne. Meistä ei varmaan kukaan toivo sotaa, ei lähelle eikä kauemmaksikaan. Tämän päivän kansainvälisessä maailmassa sota jossain, vaikuttaa ennen kaikkea kauppakumppanimaihin. Omavaraisuudella ymmärrämme usein elintarviketuotannon mutta se koskee mitä suurimmassa määrin myös mm. energiataloutta ja alkutuotannon tuotantopanoksia esim. lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita.

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vienti maastamme on n. 1,5 Mrd.EUR ja tuonti n. 4,6 Mrd EUR eli vaihtotase -3,1 Mrd EUR. Energian kotimaisuusaste on 35 %, suurin tuojamaa on ollut Venäjä. Lannoitteiden pääraaka-aineet ovat raakafosfaatti, ammoniakki ja kaliumsuolat, ammoniakista ja kaliumista n. 80 % on tuotu myös Venäjältä. Suomen tuontiriippuvuus kasvinsuojeluaineista on 100 % samoin avomaan vihannesten ja kasvihuonetuotantokasvien kylvösiemenistä. Koneiden ja laitteiden varaosat ovat myös usein tuontitavaraa. Venäjän ja Ukrainan sota on haaste koko kansakunnallemme mutta eritoten maataloudelle sekä puutarha- ja kasvihuonetuotannolle.

EU:n yhteisessä maatalouspolitiikassa korostuvat tulevan ohjelmakauden osalta mm. ilmastonmuutoksen hillitseminen, eläinten hyvinvointi, viljelijöiden tulotason ylläpitäminen, maaseudun kehittäminen sekä uusien viljelijöiden saaminen alalle. Aika näyttää miten tavoitteet toteutuvat. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että kaiken keskiössä on puhdas luontomme, viljelijät sekä realistiset edellytykset maatalouden harjoittamiselle. Viljelijät voimavaroineen ovat ne tärkeimmät ”tuotantopanokset”. Kauniit maalaismaisemat eivät yksin elätä, ei taloudellisesti eikä henkisesti mutta niiden vuoksi kannattaa elää ja tehdä arvokasta työtä suomalaisen ruoantuotannon parissa.

Kiitämme kuluneesta vuodesta ja hyvin sujuneesta yhteistyöstä kaikkia maaseutuhallinnon Keuruun yhteistoiminta-alueen maatalousyrittäjiä, sidosryhmiä ja muita yhteistyökumppaneita.

Keuruun maaseutuhallinto toivottaa -

Rauhaisaa Joulunaikaa sekä Hyvää Uutta Vuotta 2023!

Kautto Marjukka

Marjukka Kautto

Maaseutupäällikkö/ Keuruun YTA

Uutiskirje 2/22

Uutiskirje 2/22 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

---------------------------

Uutiskirje 1/22

Uutiskirje 1/22 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 4/21

Uutiskirje 4/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 3/21

Uutiskirje 3/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 2/21

Uutiskirje 2/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 1/21

Uutiskirje 1/21 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Varautumiskirjeen (Pirkanmaa) voit lukea pdf-muodossa tästä linkistä ja varautumiskirjeen liitteenä olevan "Maatilan kevättöiden tarkistuslistan" voi ladata pdf-muodossa tästä linkistä. Tarkistuslista kannattaa tulostaa ja täytettynä säilyttää paikassa, josta muutkin maatilan vastuu/varahenkilöt sen tarvittaessa löytävät.

--------------

Uutiskirje 5/20

Uutiskirje 5/20 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Uutiskirje 4/20

Uutiskirje 4/20 on luettavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

-------------

Uusi/päivitetty opas

Uusi ja päivitetty opas uudelle viljelijälle, spv:n suunnitteluun ja maatilan muutostilanteisiin on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Muutostilanteissa ota myös yhteyttä ajoissa oman kunnan maaseutusihteeriin.

 -------------------

Uutiskirjearkisto:

Uutiskirjeessä 3/20 mm. tukihaku ja maksuaikataulut, MMM:n väliaikaiset tuet, maaseutuhallinnon loma-ajat: Uutiskirje 0320 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjeessä mm. Tukihaun aikataulu, ohjeita Vipu-palvelun käyttöön, luomu ja myyntikasvivaatimus ja Korona-infot: Uutiskirje 0220 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjeessä mm. poikkeusolot ja koronan vaikutuksia maatalouteen, tukihakukoulutuksien aikatauluja ja materiaateja: Uutiskirje 0120 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto).

Uutiskirjessä 0419 mm. muistutus pientareista ja suojakaistoista, tukiyhteenvetojen postituksesta, luomun ja ympäristösitoumuksien jatkosta vuonna 2020, opas aloitteleville marjanviljelijöille: Uutiskirje 0419 on luettavissa tästä (pdf-tiedosto)