Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

MAATALOUSTUET 2018

Vuoden 2018 maataloustukien loppuosat maksetaan kesäkuun 2019 loppuun mennessä:
Ns. Kriisitukien (kevätvehnä C-alue, nurmet ja kevätvehnä AB-alue) maksu alkaa 11.4.2019. Pohjoisen kotieläintuen loppuosa  (25 %) tulee viljelijöiden tileille 26.4.2019 ja luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotus 23.5.alkaen. Ympäristökorvaustuen loppueuroja voi odotella 20.6. alkaen.

Tukiyhteenveto vuoden 2018 aikana maksetuista maataloustuista on lähetetty tiloille  helmikuun 2019 alussa. 

MAATALOUSTUET 2019

Kuluvan vuoden maataloustukihakemukset sekä tukioikeuksien siirtohakemukset (lomakkeet 103A ja 103B)  palautetaan 17.6.2019 mennessä. Sähköinen tukihaku avautuu vipu-palvelussa 29.4.2019. Kansallisia kotieläintukia on haettu 25.3.2019 mennessä ja ennakot  (75%) maksetaan 26.4.2019 alkaen.

Viljelijä saa huhtikuun alussa postia Ruokavirastosta. Posti sisältää tiedon tukihaun alkamisesta ja tietoa tärkeimmistä muutoksista. Virasto ei enää postita maatilan esitäyttömateriaalia, vaan peruslohkotiedot saa joko vipu-palvelusta tai  kunnasta. 

Kasvukaudella tapahtuvista satovahingoista  ei enää ilmoiteta kuntaan, vaan viljelijä kirjaa tapahtumat omaan viljelykirjanpitoonsa:  esimerkiksi  kuivuuden aiheuttama huono orastuminen tai heinänurmen huono kasvu. Jos sen sijaan kylvö on jäänyt jostain syystä tekemättä, pitää ko. lohkosta tehdä "tukien perumisilmoitus"  lomakkeella 145 ja toimittaa lomake kuntaan. Näin turvataan muiden lohkojen osalta tuen saaminen. 

***********************************************************************************************
Muistathan, että Vipu-palvelu on osoitteessa www.ruokavirasto.fi ja sinne kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortilla. Tukihaussa vipun karttanäkymä on 
hieman muuttunut vuodeksi 2019 ja siihen on tullut uusia ominaisuuksia. Peruslohkomuutoksiin on myös lisätty uusi ominaisuus eli vipun lohkoluettelon "lisätoiminnot" osasta löytyy "peruslohkon poisto maataloustuotannosta". Kaikkia muitakin peruslohkomuutoksia (yhdistäminen, jako,uusi) voi tehdä vain ennen kasvulohkojen perustamista. Muutokset  lähetetään kuntaan ja kunta hyväksyy tai hylkää muutoksen.

Hakuopas 2019 julkaistaan vain sähköisenä www.ruokavirasto.fi -sivustolla. Paperiversio 2015 on edelleen noudettavissa maataloustoimistoilta, joten hae omasi sillä siitä on hyötyä tulevissa tukihauissa perusasioiden osalta! Hakuoppaasta löytyy myös ympäristökorvauksen sitoumusehdot (huomioi kuitenkin v. 2016 tulleet muutokset!!).

Maataloushallinnon lomakkeita on saatavilla Ruokaviraston sivuilta.

 


Rypsimaisema pienennettyaidalla