Siirry sisältöön
Muuta tekstin kokoa
Muuta tekstin kokoa

TUKIHAKUKOULUTUKSET 2020

Kevään 2020 tukihakukoulutukset ovat katsottavissa seuraavista linkeistä:

MTK-Pirkanmaa Farmarin teematieto

Keuruun yhteistoiminta-alueen omat koulutusvideot KeuruunYTA

Keski-Suomen Ely-keskuksen ja YT-alueiden yhteiset videot:

Ruokaviraston sivuille on myös tulossa

MAATALOUSTUET 2018

Syksyllä 2019  on monelle viljelijälle tullut mm. luonnonhaittakorvaustuen 2018  takaisinperintää. Se johtuu v. 2018 peltolohkojen ilmakuvauksesta  ja siitä seuranneesta lohkojen uudelleen digitoinnista. Jos peltolohkojen pinta-ala on digitoinnissa pienentynyt, ovat uudet pinta-alat  olleet jo vuoden 2018  kaikkien  peltotukien maksamisen pohjana. Kuitenkin  luonnonhaittakorvaus ehdittiin maksaa joulukuussa 2018 kokonaan ennen  uuden  digitoinnin  valmistumista  viljelijän keväällä 2018 ilmoittaman ilmoittaman pinta-alan perusteella. Jos tuolloin viljelijän ilmoittama pinta-ala on ollut suurempi kuin uudelleen digitoinnissa määritelty ala -  on seurauksena tuen takaisinperintää. Takaisinperinnästä kuullaan viljelijää ja se toteutuu vain, jos perittävä määrä on yli 100 euroa.

MAATALOUSTUET 2019

Luonnonhaittakorvauksen ennakko (85%) on maksettu 3.10.2019 alkaen.

Eläinten hyvinvointikorvaustuen (EHK) 1. erän maksaminen on aloitettu 21.11.2019 ja  tuki on maksettu 1.1. - 30.6.2019 kertyneiden eläinyksiköiden perusteella. Sitoumukseen perustuvan Ympäristökorvaustuen ennakon (85%) maksaminen alkoi myös 21.11.2019.

Elyn maksamien erityisympäristötukien, alkuperäisrotusopimusten  ja muiden ympäristösopimusten ennakoiden maksaminen alkoi hieman aiemmin eli 14.11.2019.

Kansalliset peltotuet (pohjoinen ha-tuki,nuorten viljelijöiden tuki,yleinen ha-tuki) maksettiin kokonaisuudessaan 5.12.2019 alkaen. Perustuen ja EU.n nuorten viljelijöiden tuen ennakoiden maksu aloitettiin 12.12., kuten  myös luonnonhaittakorvauksen 2. erän (15%) maksaminen.

Ruokavirasto ei enää lähetä viljelijöille vuoden 2019 aikana maksettujen maataloustukien yhteenvetoa veroilmoituksen tekemistä varten. Maksettujen tukien yhteismäärä ja erittely löytyy omasta vipu-palvelusta tai maataloustoimistosta, ellei vipu-palvelua ole käytettävissä.

Muistathan, että v. 2015 perustettuja suojavyöhykenurmia ei saa muuttaa/hävittää ennen 30.4.2020!

MUUTOKSET KASVUKAUDELLA

Jos tukihakemuksella ilmoitettu kasvi jostain syystä jää kylvämättä, lohkosta pitää tehdä "tukien perumisilmoitus" lomakkeella 145 niiden tukien osalta, joita lohkon kasvusto ei täytä. Lomake toimitetaan kuntaan. Näin turvataan tuen saanti muiden lohkojen osalta.

Luonnonolosuhteista johtuvat satovahingot kirjataan vain lohkokirjanpitoon, sillä satovahinkojen korvausjärjestelmää ei enää ole.

MUUTA

Muistathan, että Vipu-palvelu on osoitteessa www.ruokavirasto.fi ja sinne kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortilla. Tukihaussa vipun karttanäkymä on 
hieman muuttunut vuodeksi 2019 ja siihen on tullut uusia ominaisuuksia. Peruslohkomuutoksiin on myös lisätty uusi ominaisuus eli vipun lohkoluettelon "lisätoiminnot" osasta löytyy "peruslohkon poisto maataloustuotannosta". Kaikkia muitakin peruslohkomuutoksia (yhdistäminen, jako,uusi) voi tehdä vain ennen kasvulohkojen perustamista. Muutokset  lähetetään kuntaan ja kunta hyväksyy tai hylkää muutoksen.

Hakuopas 2020 julkaistaan vain sähköisenä www.ruokavirasto.fi -sivustolla. 

Maataloushallinnon lomakkeita on saatavilla Ruokaviraston sivuilta.

 


Rypsimaisema pienennettyaidalla